21.01.2013

Pieczone udka z kurczaka - Najlepsze!



   Dokładnie są najlepsze! Mięso jest bardzo soczyste, pięknie odchodzi od kości a dzięki całonocnemu marynowaniu do mięsa przenikają wszystkie aromaty i smaki przypraw.
Kilka lat temu przeszukując net, natknęłam się na ten przepis, wypróbowałam i zakochałam się!
Tylko tym razem zamiast całych udek zamarynowałam podudzia, ale podam oryginalny przepis taki jaki znalazłam na 10 udek.


Składniki:

  • 10 udek 
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 3 czubate łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 3 łyżki soli
  • papryka ostra albo słodka
  • 1 litr przegotowanej, zimnej wody
  • pergamin

     Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, pieprz kolorowy, majeranek, tymianek, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wsypujemy sól i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia, wlewamy 1 l zimnej wody, wkładamy umyte udka, dociskamy talerzem i odstawiamy w chłodnę miejsce na całą noc.
     Na drugi dzień mięso wyciągamy z zalewy i pozwalamy mu obeschnąć. Na natłuszczonej blaszce układamy mięso, na wierzchu posypujemy papryką. Wielkość pergaminu należy dopasować do formy, zwinąć w kulkę i zmoczyć po bieżącą wodą. Papierem przykrywamy mięso. Piekarnik nagrzewamy do 240*C i wkładamy blachę. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 200*C i pieczemy jeszcze 60 minut.







19 komentarzy:

  1. cudowne kurczaczki:) bardzo lubię i sama szukam idealnego przepisu, więc i Twój wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba wolę podudzia od całych udek, bo jakoś tak fajniej je się je:-). Z takim zestawem przypraw, muszą być bardzo aromatyczne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój Młody uwielbia kuraka pod każdą postacią :) Taką tez! Mnie natomiast interesuje ta suróweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie mięsko! ale bym zjadła, nawet teraz na noc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! :) Uwielbiam...takie z mocno przypieczoną skórką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się z Tobą ... pieczone udka czy podudzia z kurczaka to doskonałe danie ... odpisałam przepis na marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynata jest świetna! Można zamarynować np. szynkę, potem ją upiec i wędlina domowa gotowa :}

      Usuń
  7. Dziś zrobiłem marynate jutro piekę zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak smakowało.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Zrobiłam, zjedliśmy, kurczak naprawdę pyszny i b. łatwy do zrobienia.
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. a mnie tu brakuje czosnku, czy na pewno nie należy go dodawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodawałam i nie czułam takiej potrzeby, ale jeśli masz ochotę go dodać to jak najbardziej :D Pozdro

      Usuń
  10. Witam a czym można zastąpić pergamin? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pergamin do pieczenia można kupić w każdym spożywczaku więc nie wiem w czym jest problem? A jeśli koniecznie chcesz zastąpić pergamin to może wybierz przykrywkę ;]

      Usuń
  11. Witam.
    Chciałem zapytać odnośnie tego pergaminu. Czy należy nim przykryć naczynie, czy położyć go bezpośrednio na mięso? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Bezpośrednio na mięso, dokładnie opatul z każdej strony :D Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dzięki Olu :) Pozdrawiam

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...