08.01.2013

Sernik z jabłkami i kruszonką



Przeważnie robię sernik z brzoskwiniami tym razem postanowiłam je zamienić na jabłka. Dodałam kruszonkę z granoli i wyszedł świetny sernik.



Składniki:


Ciasto:
  • 125 g mąki 
  • 70 g cukru 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych
  • 90 g masła
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 1 kg sera 
  • 500 g jabłek 
  • 5 jajek 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 cytryny 
  • 170 g cukru 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 50 g mąki
  • 50 g granoli czekoladowej 

      Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła, orzechów i soli zagniatamy kruche ciasto. Formę o średnicy 26 cm, natłuszczamy i wykładamy kruche ciasto, posypujemy bułką tartą i układamy obrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
     Jajka ubijamy na pianę, dosypujemy cukry i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy ser, sok z cytryny, mleko i wszystko łączymy.
Na jabłkach rozkładamy masę serową. Pieczemy 60-80 minut w 180*C. Po 30 minutach posypujemy sernik kruszonką. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.



5 komentarzy:

  1. Hmmm.... u mnie też dziś serniczek:-), ale całkiem inny. Kocham serniki właśnie za tę różnorodność i bogactwo możliwości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka z granoli - musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem sernikomaniaczką, więc nie mogłabym sie oprzeć kawałkowi Twojego wypieku! I jeszcze z kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak tu zasnąć, jak słodkiego nagle się chce?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ochotę przygotować sernik z jabłkami od dłuższego czasu - Twój wygląda tak apetycznie, że chyba w końcu się za to zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...