30.01.2013

Tarta " Śliwka w czekoladzie"



    Środek zimy a ja mam zachciewajkę na śliwki :}  Jak jest zachcianka to należy ulec pokusie i nie żałować sobie. No i jest tarta na bardzo kruchym spodzie z nadzieniem śliwkowym, oblana czekoladą. Mniam, mniam, delicja! W zimie można użyć mrożonych śliwek, ale latem proponuje użyć świeżych, ważne jest to, żeby były dojrzałe. Gwarancją dobrego smaku tarty jest dobra czekolada. Wielbiciele śliwek w czekoladzie będą zachwyceni!


Składniki:


Ciasto:
  • 220 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru 

Nadzienie:
  • 450 g śliwek mrożonych albo świeżych
  • 100 g cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego 

Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
 

      Śliwki rozmrozić. Drobno pokroić ( ze skórką), zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny ( można na całą noc). Mąkę z masłem drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Foremkę natłuścić. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Przełożyć do foremki i docisnąć do brzegów, po nakłuwać widelcem. Do śliwek ( nie wylewać soku!) wsypać budyń i dokładnie wymieszać, przelać na ciasto. Piekarnik nagrzać do 180*C włożyć tartę i piec około 40-45 minut.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać olej,cukier, sol i roztopić nad garnkiem z gotującą się wodą.
Gorącą jeszcze tartę polać czekoladą i odstawić do ostygnięcia.
Bon appetit!






25 komentarzy:

  1. Ciekawi mnie, jak smakowałoby z suszonymi śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suszonymi jeszcze nie jadłam. Można spróbować zalać suszone śliwki letnią wodą około 300 ml i odstawić na godzinę aby nasiąkły. Potem wsypać budyń i wlać na ciasto.

      Usuń
  2. ojej, ale cudowność :-) Wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam:) genialne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śliwki w czekoladzie :) Mam w planach zrobić sernik z ich dodatkiem, ale Twoja tarta też kusi :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm, brak słów, tylko miłe wyobrażenie... z suszonymi też byłaby pycha, co nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno! Tylko pamiętaj żeby zalać śliwki letnią wodą.

      Usuń
  7. Czeko-śliwka - idealny duet smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, że mamy podobną zachciewajkę :) Ja jestem właśnie w trakcie przygotowywania tortu o tej samej nazwie :D Tarta wygląda niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarty są świetne. Niezawodne!
    Twoja musi być pyszna, połączenie doskonałe. Tak mało używam śliwek...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ kusisz:) Piękna ta tarta, śliwki w czekoladzie uwielbiam więc porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudeńko!
    Po prostu jedyna!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna tarta i też od kilku dni śliwki za mną "chodzą":)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sliwki w czekoladzie są pyszne, a co dopiero w takiej tarcie... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale boskie połączenie:)! Porywam kawałeczek..

    OdpowiedzUsuń
  15. o kurcze! ale ona jest kusząca i taka równa!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglada kusząco :) jak dobrze ze mam w zamrazarce woreczek sliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności!
    Tak się zastanawiam, jak by smakowała z suszonymi śliwkami... :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojj mojej mamie na pewno by posmakowała taka tarta - jest fanką śliwek w czekoladzie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Śliwka i czekolada to świetne połączenie. Od dłuższego czasu myślę o jakimś cieście ze śliwkami suszonymi i czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepyszna ! Wyborna tarta :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...