03.01.2013

Karkówka z kapustą






       W nowym roku zapraszam na smaczne połączenie karkówki i kapusty.
Przy okazji życzę aby ten rok był treściwy, obfity i szczęśliwy dla wszystkich :}
 Pozdrawiam Ola


Składniki: 

  • 1 kg karkówki 
  • mała główka kapusty 
  • 2 cebule 
  • 4 suszone grzyby 
  • 4 marchewki 
  • 2 szklanki wywaru warzywnego 
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła 
  • olej 
  • ostra papryka 
  • sól i pieprz
  • 2 listki laurowe 
  • zasmażka: 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki 

    Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę posiekać podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso.Wrzucić do mięsa. Na patelnie wlać szklankę bulionu i chwile pogotować, przelać do garnka, dorzucić grzyby w raz z wodą, w której się moczyły, listki laurowe i szklankę bulionu. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę.
    Kapustę poszatkować, marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę podsmażyć na maśle, dodać kapustę. Chwilę dusić. Warzywa dodać do mięsa. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwile podgrzać, rozrzedzić śmietaną i odrobiną wywaru. Wlać wszystko do mięsa, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem albo ziemniakami.


7 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie. Urocze miseczki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak tradycyjne smaki:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wróciłam, by jeszcze popatrzeć na te miseczki:-). Gdzie można takie kupić? Bardzo by mi sie przydały.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie konkretne dania :) super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie dania nigdy nie wychodzą z kulinarnej mody!;) Pięknie podane, aż je się oczami;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Każdy z produktów wprowadza kolorytu do potrawy. Pycha. Konkret to jest to! A nie pici piciu jakieś. Dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...