06.01.2013

Ciasto migdałowo-pomarańczowe




            To jedno z tych ciast, które się szybko robi i jeszcze szybciej zjada :] Kruche ciasto w połączeniu z masą migdałowo- pomarańczową tworzy wspaniały smak. Ciasto jest delikatne, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam.



Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 150 g cukru 
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego 

Nadzienie:
  • 250 g zmielonych migdałów 
  • 2 pomarańcze 
  • 150 g cukru 

     Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
     Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Do naczynia przesypać migdały, cukier, dodać skórkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy ( powinno być 3/4 szklanki). Wszystko wymieszać do połączenia składników.
    Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blaszkę, nałożyć  nadzienie i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec w 200*C około 40 minut.

Ciasto można dodatkowo polukrować.
50 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z pomarańczy



5 komentarzy:

  1. Musi być pyyyszne :) Chyba nawet mam wszystkie składniki - może wypróbuję? :) Dodaję do obserwowanych i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie potrafię się oprzeć ciastom z pomarańczami i ciagle testuję nowe przepisy. Twój więc również sobie zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. uważam, że by mi zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie pyszne i szybkie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. To nadzienie migdałowo-pomarańczowe bardzo mnie zaciekawiło, przepis do zrobienia - koniecznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...