09.01.2013

Chlebek z serem i szynką





Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • 50 g drożdży
  • 300 ml letniej wody 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • szynka
  • serek ziołowy almette 
  • 30 g sera żółtego 
  • jajko


     Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
     Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i wałkujemy na kształt prostokąta. Na cieście rozprowadzamy  serek ziołowy, układamy plasterki szynki i posypujemy startym serem. Zwijamy jak roladę, ostrym nożem albo nożyczkami robimy nacięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy makiem. Pieczemy w 200*C 30-40 minut.



4 komentarze:

  1. Domowe pieczywko nie ma sobie równych. Z przyjemnością zjadłabym trochę takiego chlebka z pysznym nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda i tak też musi smakować :) Nie piekłam jeszcze chlebka z nadzieniem, muszę się kiedyś za to wziąć...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny ten chlebek. Na pewno wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...