11.01.2013

Malezyjskie babeczki pieczone na parze



        Nie wiem co bardziej mi się spodobało w tym przepisie pieczenie na parze czy te śliczne groszki? Babeczki są urocze, ale w smaku już takie sobie. Wszystko zależy od gustu i upodobań. Mojej rodzinie bardzo smakowały i rozeszły się w jeden dzień. Zachęcam do wypróbowania bo wykonanie nie jest skomplikowane, składniki są ogólnie dostępne i warto dla odmiany wypróbować ciasta pieczonego na parze.


Składniki na 15 sztuk:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru 
  • 300 g mąki 
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao 
  • szczypta soli 
  • garnek do gotowania na parze 

  
     Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dosypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółtka, gęsta a pod palcami nie będziemy wyczuwać cukru. Do jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, wlewamy mleko i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy kakao i mieszamy. Masy przekładamy do papilotek. Zostawiamy po łyżce każdej z mas.Do szprycy przekładamy masę i wyciskamy średniej wielkości kropki. Na ciemnych babeczkach robimy jasne kropki, a na jasnych babeczkach ciemne kropki. Do garnka wlewamy wodę. Gotujemy. Wody nie może być zbyt dużo, żeby podczas gotowania bąbelki nie sięgały dna sitka. Papilotki wkładamy do metalowych foremek na muffinki. Wkładamy do garnka i pieczemy pod przykryciem 15 minut. Woda nie może zbyt mocno się gotować.

- Dla ulepszenia smaku możemy dodać ekstrakt waniliowy albo dowolne nadzienie np.dżem, powidła, czekoladę.
- Jeśli nie mamy szprycy możemy wykorzystać woreczek foliowy. Wkładamy nadzienie do woreczka, odcinamy róg i wyciskamy.






16 komentarzy:

  1. Wyglądają rzeczywiście przeuroczo i bardzo dekoracyjnie, a smak, dokładnie tak jak piszesz, to kwestia gustu. Widzę je na jakimś kinder party np.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzince smakowały bo znikły w jeden dzień :D A dzieciaki oszalały na ich punkcie.

      Usuń
  2. nie dość, że przecudne, urocze, to jeszcze takie nietypowe, na parze.
    super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczniutkie i urocze! Ciekawa jestem tego pieczenia na parze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, też byłam dla tego od razu musiałam wypróbować przepis :D

      Usuń
  4. Ja się cały czas przymierzam, aby zrobić w parowarze jakiś deser i chyba skorzystam z przepisu, bo babeczki są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cóż za pięknisie, cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają prześlicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ożeż ty!!!! Ale cudeńka..Od razu wpadły mi w oko!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Babeczki słodziaki:))
    Mam nadzieję,że chociaż na dwie się załapię hihi...

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem jak smakują, ale wyglądą bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają uroczo, naprawdę robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis!Chetnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...