Przejdź do głównej zawartości

Mus czekoladowy






 Dla tych dużych dzieci i dla tych małych mus czekoladowy. Kochani słodkiego, miłego życia :D



Składniki: 

  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 250 g czekolady gorzkiej 
  • 80 g masła 
  • 270 g serka typu philadelphia
  • szczypta soli 
  • posypka cukrowa 


      Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, czekoladę połamana na mniejsze kawałki i szczyptę soli. Całość ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do rozpuszczenia, i połączenia składników. Studzimy. Do masy czekoladowej wkładamy serek i chwilę miksujemy do momentu aż całość się połączy. Wkładamy do lodówki. Gdy mus stężeje przekładamy do pucharków można udekorować posypką albo połączyć z owocami.






Komentarze

  1. też jestem Ola =D
    pięknie wygląda to Twoje jedzonko, ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie, jak pyszny musi taki musik:-). Niestety, u mnie wciąż dieta i znowu trzeba obejść się smakiem...:-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to wspaniale wygląda! Taki krem do naleśników... marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwsza wyciągam po niego rękę! :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieckiem co prawda dawno już nie jestem, ale też poproszę taki słoiczek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale obłęd. :) Zjadłabym, a jakże!

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam!:) wygląda po prostu obłednie;) dzieciaki będą zadowolone:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kupiłaś mnie tą posypką :-) I choć jestem już dorosła, to teraz nagle mam ochotę zamienić się w małego szkraba :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola co Ty znowu wymyslilaś...ale fajnie to wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Och musi smakować wybornie, dzieci Cię pokochają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oszalalam! Prywam caly sloiczek :D
    Pysznosci <3

    OdpowiedzUsuń
  12. słodko :) bardzo ładnie wygląda z kolorową posypką!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nominacja dla Ciebie: http://smakiogrodu.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. marzenie małych i dużych łakomczuchów :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz