Przejdź do głównej zawartości

Placek z porzeczkami i bezą




Śmietankowe, wilgotne, kwaskowate ciasto przykryte chrupiącą bezą. Jest pyszne polecam!


Składniki: 

  • 125 g masła temp. pokojowa 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 75 g mąki ziemniaczanej 
  • 100 g cukru
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 400 g czerwonych porzeczek
  • 3 żółtka
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
  • 5 białek 
  • 200 g cukru 
 
      Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodajemy na przemian jajka i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy kremówkę. Masy nie ucieramy zbyt długo, wystarczy, że wymieszamy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i wylewamy ciasto, równomiernie rozkładamy porzeczki i pieczemy 30 minut w 200*C. Przed końcem pieczenia ubijamy białka pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ciasto wyjmujemy, zmniejszamy temp. do 170*C. Na podpieczony placek wykładamy piane z białek wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.



Komentarze

  1. Zabrałaś się za moje ukochane czerwone porzeczki:-). Uwielbiam ich zapach! Ciacho prezentuje się cudownie smacznie.
    Zainspirowałas mnie na tyle silnie, że wczoraj nastawiłam naleweczkę truskawkową na rumie:-))). Zapowiada się rewleacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny! :) Uwielbiam takie owocowe, wilgotne placuszki!
    Pycha!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. to połączenie smaków jest baaardzo dobre, kwaśno-słodkie, takie uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbuję sobie przypomnieć kiedy jadłam ostatnim razem ciasto z porzeczkami, ale musiało być to dawno temu!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny placek:)dla mnie jednak bez bezy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne to ciacho, a najlepsza beza;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, Ola, uwierz, że to działa w dwie strony! :) Też żałuję, że masz tak daleko do Torunia. Bo wiesz... zaproszenie na pierogi nie byłoby takie bezinteresowne :) Myślę, że placek z porzeczkami mógłby posłużyć za wkupne na obiad :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię. owocowe ciasta z bezą.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. oj wierzę że pyszne :) mogę się poczęstować ??

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie placki z owocami, świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. moje porzeczki jeszcze ziolone, ale jak tylko dojrzeją... to może wylądują w takim placku :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciacha! To teraz moja ulubiona kulinarnie pora roku :) Juz sie nie moge doczekac sliwek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Porzeczki i beza,no cudnie!
    Pyszne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sezonowo, smacznie i jak pysznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I jak tu nie dostać ślinotoku jak tu takie pyszności Ola serwuje :))))))

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje ciasto z porzeczkami właśnie siedzi w piekarniku. Pyszna propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale cudne:)! Porzeczek w tym roku jeszcze nie jadłam...:(

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda rewelacyjnie, jestem pewna, ze smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz