30.06.2013

Placek z porzeczkami i bezą




Śmietankowe, wilgotne, kwaskowate ciasto przykryte chrupiącą bezą. Jest pyszne polecam!


Składniki: 

  • 125 g masła temp. pokojowa 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 75 g mąki ziemniaczanej 
  • 100 g cukru
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 400 g czerwonych porzeczek
  • 3 żółtka
  • 1 jajko 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
  • 5 białek 
  • 200 g cukru 
 
      Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodajemy na przemian jajka i przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy kremówkę. Masy nie ucieramy zbyt długo, wystarczy, że wymieszamy do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i wylewamy ciasto, równomiernie rozkładamy porzeczki i pieczemy 30 minut w 200*C. Przed końcem pieczenia ubijamy białka pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo aż pod palcami nie będziemy czuć cukru. Ciasto wyjmujemy, zmniejszamy temp. do 170*C. Na podpieczony placek wykładamy piane z białek wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.



21 komentarzy:

  1. Zabrałaś się za moje ukochane czerwone porzeczki:-). Uwielbiam ich zapach! Ciacho prezentuje się cudownie smacznie.
    Zainspirowałas mnie na tyle silnie, że wczoraj nastawiłam naleweczkę truskawkową na rumie:-))). Zapowiada się rewleacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękny! :) Uwielbiam takie owocowe, wilgotne placuszki!
    Pycha!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. to połączenie smaków jest baaardzo dobre, kwaśno-słodkie, takie uwielbiam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Próbuję sobie przypomnieć kiedy jadłam ostatnim razem ciasto z porzeczkami, ale musiało być to dawno temu!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny placek:)dla mnie jednak bez bezy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne to ciacho, a najlepsza beza;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, Ola, uwierz, że to działa w dwie strony! :) Też żałuję, że masz tak daleko do Torunia. Bo wiesz... zaproszenie na pierogi nie byłoby takie bezinteresowne :) Myślę, że placek z porzeczkami mógłby posłużyć za wkupne na obiad :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię. owocowe ciasta z bezą.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. oj wierzę że pyszne :) mogę się poczęstować ??

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie placki z owocami, świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. moje porzeczki jeszcze ziolone, ale jak tylko dojrzeją... to może wylądują w takim placku :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciacha! To teraz moja ulubiona kulinarnie pora roku :) Juz sie nie moge doczekac sliwek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Porzeczki i beza,no cudnie!
    Pyszne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sezonowo, smacznie i jak pysznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I jak tu nie dostać ślinotoku jak tu takie pyszności Ola serwuje :))))))

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje ciasto z porzeczkami właśnie siedzi w piekarniku. Pyszna propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale cudne:)! Porzeczek w tym roku jeszcze nie jadłam...:(

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda rewelacyjnie, jestem pewna, ze smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wyszło po prostu przepyszne!!! Na pewno jeszcze nie raz je upiekę:)) Pozdrawiam Magda
    http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/07/kruche-ciasto-smietankowe-z-porzeczkami.html

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...