Przejdź do głównej zawartości

Tarta z truskawkami i kwaśną śmietaną





    Pamiętam jak byłam dzieckiem to moim ulubionym deserem w sezonie truskawkowym były truskawki z dodatkiem  kwaśnej śmietany.  Mniammm nie potrzebowałam nic więcej :D A dzisiaj proponuję wersję XXL dla całej rodziny, żeby każdy mógł delektować się tą pysznością. Śmietankowy, kruchy spód i masa truskawkowo-śmietankowa. I nie musimy odpalać piekarnika :D 


Składniki:


Spód:
  • 360 g wafelków śmietankowych
  • 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 

Nadzienie:
  • 550 g kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • 350 - 400 g truskawek 
  • ew. truskawki do dekoracji 
  • forma do tart 24cm

     Wafelki  mielimy albo rozkruszamy w blenderze, mieszamy z masłem i wykładamy dno formy. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
     Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wrzątku. Czekamy aż stężeje.Truskawki miksujemy na papkę. W misce mieszamy wszystkie składniki kwaśną śmietanę, truskawki i galaretkę. Wkładamy do lodówki i czekamy aż masa lekko zgęstnieje. Na wcześniej przygotowany spód wykładamy krem. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem można zrobić dekorację z pokruszonej bezy i truskawek.










Komentarze

  1. MUSZĘ w końcu kupić formę do tart! Patrzę na te Twoje i każda kolejna jest bardziej smakowita od poprzedniej. Super!
    http://dariawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ona musi być pyszna i jak obłędnie truskawkowa!
    Miłego weekendu, Olu!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękne tarty robisz :) co jedna to lepsza :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja poproszę kawałek :) Pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  5. taką z musem też uwielbiam!:) sezon trwa więc trzeba korzystać, ale ja zamiast w kuchni to z ustawami w ręce:(

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak smakowicie!!! Nawet nie pytam, jak smakuje, bo na pewno niebiańsko! ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Widze truskawki królują na blogach :D

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mi się podoba pomysł na wafelkowy spód - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z kwaśną śmietaną...? Zaciekawiłaś mnie :) Tak truskawek nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aaaaa kolejne truskawki i kolejne piękne ciasto :3 Robiłam kiedyś podobną tartę i to była zdecydowanie jedna z najwspanialszych jakie wypiekłam.
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie! Dobrze, że nie widzę jej na żywo, bo zjadłabym całą!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, oj, oj, Nie mogę długo patrzeć na zdjęcie tej truskawkowej tarty, bo za chwilę zapragnę takiej samej :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda, musiała byc pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz