Przejdź do głównej zawartości

Kalafiorki w panierce





 Gdyby nie ich kaloryczność mogła bym je jeść codziennie :D Obowiązkowo z sosem czosnkowym!


Składniki: 

  • 1 średni kalafior 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 
  • sól i pieprz 
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

       Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę, sporą szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Kalafiora panierujemy najpierw w jajku następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.






Komentarze

  1. Oj, ja też mogłabym jeść je codziennie:-)). Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, jak ja lubię takie kalafiorki! Tak pysznie wyglądają! Narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, coś na małe co nieco ... no i obowiązkowo z dipem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh, uwielbiam tak podane brokuły czy kalafior ale w domu jeszcze ich nie robiłam więc przepis zapisuje :) Zgadzam się, szkoda, że tyle kalorii bo możnaby się nimi zajadać bez przerwy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje smaki dzieciństwa :) bardzo lubię tak podanego kalafiora :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowitości!
    Tak, z dipem czosnkowym smakują bosko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł na kalafiora :-) To musi być pyszny kalafior :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. zaraz przegryzę monitor, żeby się dostać do twoich kalafiorków:) wyglądają cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pomysłowo! wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nominowałam Twój blog do Liebster blog :) zapraszam do zabawy http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/06/waniliowe-ciasto-truskawkowo-rabarbarowe.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj fajny pomysł dla mnie :) bo nie jem mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mój mąż kocha tak podany kalafior i brokuły , a ja niedobra baba mu nie chcę tak ich podawać tylko je na parze gotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znakomity pomysł, ja często robię w tempurze ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziś wypróbowałem i wyszło ... wyśmienite. Smakowało każdemu kto próbował :))) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. z sosem koperkowym jedynie, z czosnkowym psuje sie smak :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz