Jako mama małego szkraba bardzo sobie cenie szybkie, proste i smaczne przepisy. A przepis na to ciasto właśnie takie jest. Trudu przy nim niewiele a ciasto smakuje fantastyczne. Nie jest ani za suche ani za wilgotne takie w sam raz. W smaku trochę przypomina drożdżowe a jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam osobą, które tak jak ja chcą zjeść smacznie a nie zawszę mają czas.
Składniki:
- 400 g mąki (przesianej)
- 200 g twarogu
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 6 łyżek mleka
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 150 g cukru
- 150 g masła temp. pokojowa
- około 300-400 g miksu agrest i truskawka
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i chwilę miksujemy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy 33x22cm. Układamy owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu można polać lukrem.
* Do ciasta można dodać dowolne owoce
* Mielone migdały możemy zastąpić: płatkami owsianymi, herbatnikami albo mąką
Mniam, agrest, dawnoo temu miałam go w ogródku.
OdpowiedzUsuńPyszne letnie ciacho, z dodatkiem twarogu pewnie jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Bardzo ciekawe talerzyki:)
OdpowiedzUsuńTo są podstawki pod świeczki :D
UsuńI takie najprostsze ciasta są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńAch...no właśnie ciasto twarogowe...Tyle o nim słyszałam, ale sama jeszcze nie piekłam. A na agrest z własnego ogródka czekam z utęsknieniem. Gdy owoce dojrzeją, z przyjemnością zmontuję jakis podobny wypiek.....
OdpowiedzUsuńszybkie, proste, z owocami-czego chcieć więcej?:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto idealnie letnie!
OdpowiedzUsuńOwoce i kruszonka.
Cóż można chcieć więcej,jest pysznie.
witam! mam trochę zamrożonych porzeczek czerwonych, czy mogę położyć na ciasto bez rozmrożenia?super stronka gratuluję!rysiaa
OdpowiedzUsuńWitam! Nie ma potrzeby rozmrażania porzeczek.
UsuńDziękuje i pozdrawiam. Ola
wygląda pysznie :) chyba wypróbuję w weekend, będę miała przez kilka dni gości, a wtedy wiadomo nie ma czasu na stanie w kuchni a coś smacznego trzeba podać :) nie mam agrestu ale myślę że rabarbar też się sprawdzi :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie ciasta. Niestety nie mam gdzie zdobyć agrestu, a jest taki pyszny!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, bardzo takie lubię :))
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie...to co lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńjestem własnie po obiedzie . Przydałby mi się taki deser, choć jeden kawałek:)
OdpowiedzUsuńPoodziel się!:D
OdpowiedzUsuńOoo masz już agrest? Zazdroszczę :P Ciasto prezentuję się pysznie, również lubię takie szybkie wypieki :)
OdpowiedzUsuńTak pięknie zaprezentowane, że aż chciałoby się zrobić =)
OdpowiedzUsuń