23.06.2013

Szybki placek z truskawkami i agrestem






      Jako mama małego szkraba bardzo sobie cenie szybkie, proste i smaczne przepisy. A przepis na to ciasto właśnie takie jest. Trudu przy nim niewiele a ciasto smakuje fantastyczne. Nie jest ani za suche ani za wilgotne takie w sam raz. W smaku trochę przypomina drożdżowe a jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam osobą, które tak jak ja chcą zjeść smacznie a nie zawszę mają czas.



Składniki: 

  • 400 g mąki (przesianej)
  • 200 g twarogu 
  • 100 g cukru 
  • 1 jajko 
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek oleju 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Kruszonka:
  • 200 g mąki 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 150 g cukru 
  • 150 g masła temp. pokojowa 
  • około 300-400 g miksu agrest i truskawka


     Wszystkie składniki na ciasto  wkładamy do miski i chwilę miksujemy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy 33x22cm. Układamy owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu można polać lukrem.


* Do ciasta można dodać dowolne owoce
* Mielone migdały możemy zastąpić: płatkami owsianymi, herbatnikami albo mąką





17 komentarzy:

  1. Mniam, agrest, dawnoo temu miałam go w ogródku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne letnie ciacho, z dodatkiem twarogu pewnie jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Bardzo ciekawe talerzyki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I takie najprostsze ciasta są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach...no właśnie ciasto twarogowe...Tyle o nim słyszałam, ale sama jeszcze nie piekłam. A na agrest z własnego ogródka czekam z utęsknieniem. Gdy owoce dojrzeją, z przyjemnością zmontuję jakis podobny wypiek.....

    OdpowiedzUsuń
  5. szybkie, proste, z owocami-czego chcieć więcej?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto idealnie letnie!
    Owoce i kruszonka.
    Cóż można chcieć więcej,jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. witam! mam trochę zamrożonych porzeczek czerwonych, czy mogę położyć na ciasto bez rozmrożenia?super stronka gratuluję!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Nie ma potrzeby rozmrażania porzeczek.
      Dziękuje i pozdrawiam. Ola

      Usuń
  8. wygląda pysznie :) chyba wypróbuję w weekend, będę miała przez kilka dni gości, a wtedy wiadomo nie ma czasu na stanie w kuchni a coś smacznego trzeba podać :) nie mam agrestu ale myślę że rabarbar też się sprawdzi :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie szybkie ciasta. Niestety nie mam gdzie zdobyć agrestu, a jest taki pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto, bardzo takie lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosto i smacznie...to co lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem własnie po obiedzie . Przydałby mi się taki deser, choć jeden kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo masz już agrest? Zazdroszczę :P Ciasto prezentuję się pysznie, również lubię takie szybkie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak pięknie zaprezentowane, że aż chciałoby się zrobić =)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...