Przejdź do głównej zawartości

Szybki placek z truskawkami i agrestem






      Jako mama małego szkraba bardzo sobie cenie szybkie, proste i smaczne przepisy. A przepis na to ciasto właśnie takie jest. Trudu przy nim niewiele a ciasto smakuje fantastyczne. Nie jest ani za suche ani za wilgotne takie w sam raz. W smaku trochę przypomina drożdżowe a jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu. Polecam osobą, które tak jak ja chcą zjeść smacznie a nie zawszę mają czas.



Składniki: 

  • 400 g mąki (przesianej)
  • 200 g twarogu 
  • 100 g cukru 
  • 1 jajko 
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek oleju 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Kruszonka:
  • 200 g mąki 
  • 100 g mielonych migdałów 
  • 150 g cukru 
  • 150 g masła temp. pokojowa 
  • około 300-400 g miksu agrest i truskawka


     Wszystkie składniki na ciasto  wkładamy do miski i chwilę miksujemy. Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem formy 33x22cm. Układamy owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu można polać lukrem.


* Do ciasta można dodać dowolne owoce
* Mielone migdały możemy zastąpić: płatkami owsianymi, herbatnikami albo mąką





Komentarze

  1. Mniam, agrest, dawnoo temu miałam go w ogródku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne letnie ciacho, z dodatkiem twarogu pewnie jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Bardzo ciekawe talerzyki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I takie najprostsze ciasta są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach...no właśnie ciasto twarogowe...Tyle o nim słyszałam, ale sama jeszcze nie piekłam. A na agrest z własnego ogródka czekam z utęsknieniem. Gdy owoce dojrzeją, z przyjemnością zmontuję jakis podobny wypiek.....

    OdpowiedzUsuń
  5. szybkie, proste, z owocami-czego chcieć więcej?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto idealnie letnie!
    Owoce i kruszonka.
    Cóż można chcieć więcej,jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. witam! mam trochę zamrożonych porzeczek czerwonych, czy mogę położyć na ciasto bez rozmrożenia?super stronka gratuluję!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Nie ma potrzeby rozmrażania porzeczek.
      Dziękuje i pozdrawiam. Ola

      Usuń
  8. wygląda pysznie :) chyba wypróbuję w weekend, będę miała przez kilka dni gości, a wtedy wiadomo nie ma czasu na stanie w kuchni a coś smacznego trzeba podać :) nie mam agrestu ale myślę że rabarbar też się sprawdzi :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie szybkie ciasta. Niestety nie mam gdzie zdobyć agrestu, a jest taki pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto, bardzo takie lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosto i smacznie...to co lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem własnie po obiedzie . Przydałby mi się taki deser, choć jeden kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo masz już agrest? Zazdroszczę :P Ciasto prezentuję się pysznie, również lubię takie szybkie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak pięknie zaprezentowane, że aż chciałoby się zrobić =)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz