14.06.2013

Kilimandżaro truskawkowe






      Kiedyś, kiedyś pewna firma wprowadziła na rynek ciasta w proszku Kopiec kreta i Kilimandżaro. Niestety kilimandżaro wycofali z produkcji a szkoda bo było naprawdę bardzo dobre. W sumie to było jedyne ciasto w proszku, które kupowałam raczej stronie od takich. Tamto było z brzoskwiniami ja zapraszam na wersje z truskawkami. Bardzo fajny przepis na ciasto czekoladowe, które jest mięciutkie, puszyste i zawsze się udaje ( nie pamiętam, ale jest to chyba przepis Nigelli). Masa powstała na bazie kompotu truskawkowego, galaretek i bitej śmietany. Fantastyczna masa, polecam. Całość oprócz tego, że świetnie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje. 



Składniki:


Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej 
  • 200 g cukru 
  • 50 g kakao 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 jajka 
  • 150 ml kwaśnej śmietany 
  • 175 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 125 ml oleju 
  • 300 ml zimnej wody

Nadzienie:
  • 500 g truskawek 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 3 galaretki truskawkowe 
  • cukier puder do oprószenia
  • truskawki do dekoracji 
  • tortownica 24 cm


       Potrzebne nam będą trzy miski. Do pierwszej wsypujemy przesianą mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie mieszamy. W drugiej łączymy ze sobą jajka i śmietanę. W trzeciej olej, wodę i masło. Do trzeciej miski cały czas mieszając wsypujemy suche składniki, następnie jajka ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i natłuszczonej. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w temperaturze 180*C. Studzimy ( ciasto można upiec dzień wcześniej).
       Nadzienie: Truskawki przekładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z palinka i miksujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy łyżkę galaretki mieszamy, następnie wkładamy całość ( chodzi o to żeby śmietana się nie zważyła). Masa musi porządnie zgęstnieć, nie może być lejąca. W przeciwnym razie kawałki ciasta mogą nam spłynąć!
       Mniej więcej na 3/4 wysokości przekrawamy ciasto (cienka część ciasta powinna mieć grubość 1,5-2 cm). Grubszą część przekładamy na paterę. Wykładamy masę pozostawiając od brzegu centymetrowy margines. Z masy tworzymy coś na kształt kopuły. Drugą cześć ciasta dzielimy na 12 trójkątów. Najlepiej przy pomocy noża przenosimy kawałki ciasta i układamy jeden obok drugiego. Oprószamy cukrem pudrem i przed podaniem na szczycie układamy pokrojone kawałki truskawek. Przechowujemy w lodówce.











24 komentarze:

  1. No wygląda niesamowicie :) Piękne ciacho i z truskawkami :) Poproszę kawałek do porannej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam tę serię ciast! ale wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, na takie Kilimandżaro wdrapałabym się z rozkoszą!:-) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jest świetne! I musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No cudne!! A jakie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Imponujące!
    Szalejesz z truskawkami.
    Zjadłabym solidną porcję.

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany, wspaniałe jest to ciacho! Wygląda obłędnie a i smakuje pewnie znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezwykle efektowne ciacho! Gratuluję! Muszę się kiedyś pobawić w takie układanie trójkącików;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piękne ciacho!
    Biorę kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie! Nigdy w sumie nie próbowałam Kilimandżaro, Kopiec Kreta owszem ;) Z chęcią wypróbuję :) Pozdrawiam i zapraszam do udziału w konkursie na moim profilu na Fb :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bosko wygląda:) zrobię je kiedyś!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Truskawkowe szaleństwa u Ciebie... i to w jak świetnym wydaniu.
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. No przepiękne!;) I kropka.

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda fantastycznie :D jak zobaczyłam zdjęcie na fb ciągle się zastanawiałam jak Ty zrobiłaś to ciasto :) na szczęście nie jest trudne, ale wyszło Ci idealnie, w ogóle nie widać tego, że te kawałki są nakładane osobno :D cudo!!

    OdpowiedzUsuń
  15. O wow!!! Nie mogę nic więcej napisać, bo zabrakło mi słów :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczne, doprawdy musi smakować wybornie !

    OdpowiedzUsuń
  17. u mnie włąsnie chłodzi się krem tylko w wydaniu morelowym :)
    wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak smakowało? A zrobiła Pani może zdjęcie?

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...