Przejdź do głównej zawartości

Kilimandżaro truskawkowe






      Kiedyś, kiedyś pewna firma wprowadziła na rynek ciasta w proszku Kopiec kreta i Kilimandżaro. Niestety kilimandżaro wycofali z produkcji a szkoda bo było naprawdę bardzo dobre. W sumie to było jedyne ciasto w proszku, które kupowałam raczej stronie od takich. Tamto było z brzoskwiniami ja zapraszam na wersje z truskawkami. Bardzo fajny przepis na ciasto czekoladowe, które jest mięciutkie, puszyste i zawsze się udaje ( nie pamiętam, ale jest to chyba przepis Nigelli). Masa powstała na bazie kompotu truskawkowego, galaretek i bitej śmietany. Fantastyczna masa, polecam. Całość oprócz tego, że świetnie wygląda to jeszcze rewelacyjnie smakuje. 



Składniki:


Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej 
  • 200 g cukru 
  • 50 g kakao 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 jajka 
  • 150 ml kwaśnej śmietany 
  • 175 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
  • 125 ml oleju 
  • 300 ml zimnej wody

Nadzienie:
  • 500 g truskawek 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 3 galaretki truskawkowe 
  • cukier puder do oprószenia
  • truskawki do dekoracji 
  • tortownica 24 cm


       Potrzebne nam będą trzy miski. Do pierwszej wsypujemy przesianą mąkę, cukier, kakao, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie mieszamy. W drugiej łączymy ze sobą jajka i śmietanę. W trzeciej olej, wodę i masło. Do trzeciej miski cały czas mieszając wsypujemy suche składniki, następnie jajka ze śmietaną. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i natłuszczonej. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w temperaturze 180*C. Studzimy ( ciasto można upiec dzień wcześniej).
       Nadzienie: Truskawki przekładamy do garnka zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z palinka i miksujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy łyżkę galaretki mieszamy, następnie wkładamy całość ( chodzi o to żeby śmietana się nie zważyła). Masa musi porządnie zgęstnieć, nie może być lejąca. W przeciwnym razie kawałki ciasta mogą nam spłynąć!
       Mniej więcej na 3/4 wysokości przekrawamy ciasto (cienka część ciasta powinna mieć grubość 1,5-2 cm). Grubszą część przekładamy na paterę. Wykładamy masę pozostawiając od brzegu centymetrowy margines. Z masy tworzymy coś na kształt kopuły. Drugą cześć ciasta dzielimy na 12 trójkątów. Najlepiej przy pomocy noża przenosimy kawałki ciasta i układamy jeden obok drugiego. Oprószamy cukrem pudrem i przed podaniem na szczycie układamy pokrojone kawałki truskawek. Przechowujemy w lodówce.











Komentarze

  1. No wygląda niesamowicie :) Piękne ciacho i z truskawkami :) Poproszę kawałek do porannej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam tę serię ciast! ale wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, na takie Kilimandżaro wdrapałabym się z rozkoszą!:-) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jest świetne! I musi obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No cudne!! A jakie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Imponujące!
    Szalejesz z truskawkami.
    Zjadłabym solidną porcję.

    OdpowiedzUsuń
  7. O rany, wspaniałe jest to ciacho! Wygląda obłędnie a i smakuje pewnie znakomicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niezwykle efektowne ciacho! Gratuluję! Muszę się kiedyś pobawić w takie układanie trójkącików;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie piękne ciacho!
    Biorę kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie! Nigdy w sumie nie próbowałam Kilimandżaro, Kopiec Kreta owszem ;) Z chęcią wypróbuję :) Pozdrawiam i zapraszam do udziału w konkursie na moim profilu na Fb :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bosko wygląda:) zrobię je kiedyś!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Truskawkowe szaleństwa u Ciebie... i to w jak świetnym wydaniu.
    Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda fantastycznie :D jak zobaczyłam zdjęcie na fb ciągle się zastanawiałam jak Ty zrobiłaś to ciasto :) na szczęście nie jest trudne, ale wyszło Ci idealnie, w ogóle nie widać tego, że te kawałki są nakładane osobno :D cudo!!

    OdpowiedzUsuń
  14. O wow!!! Nie mogę nic więcej napisać, bo zabrakło mi słów :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fantastyczne, doprawdy musi smakować wybornie !

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. u mnie włąsnie chłodzi się krem tylko w wydaniu morelowym :)
    wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz