25.06.2013

Tarta z brokułami i karczochami





    Uwielbiam tarty na słodko i na słono. Szybko można je przygotować, świetnie smakują i zachwycają swoim wyglądem. Te na słono zdecydowanie preferuje na cieście kruchym jakoś ciasto francuskie mi nie pasuje do tego typu wypieków. Co mogę powiedzieć o tej tarcie jest pyszna! Uwielbiam brokuły, karczochy i ser. Połączenie tych składników sprawiło, że miałam smaczny obiad.



Składniki: 


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g masła 
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczka soli 

Nadzienie:
  • 500 g brokułów
  • około 230 g  karczochów w zalewie ziołowej 
  • 3 jajka 
  • 200 ml kremówki 
  • 100 g dowolnego sera np. grana padano, parmezan, gołda 
  • 2 łyżki serka almette o smaku ziołowym 
  • porządna szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej


     Z podanych składników  zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15-30 minut.
Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Odsączamy na sicie.
Karczochy wyjmujemy z zalewy. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, ścieramy 50 g sera a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa, mieszamy chwile.
    Ciasto wyjmujemy i wałkujemy najlepiej miedzy dwoma arkuszami papieru. Przekładamy na natłuszczoną formę do tart o wymiarze 24 cm. Ciasto wyrównujemy, dociskamy do brzegów, wykładamy pergaminem, na który następnie wsypujemy fasolę albo groch. Pieczemy 10 minut w 180*C.  Po wyjęciu z piekarnika usuwamy fasolę i układamy brokuły, karczochy, polewamy sosem jajeczno-śmietankowym i posypujemy pozostałym, startym serem. Pieczemy 30 minut w 200*C.





15 komentarzy:

  1. Ja też uwielbiam tarty, wszelkiego rodzaju. Bardzo podoba mi sie nadzienie, które proponujesz w swojej. Z przyjemnością przyłaczyłabym się do konsumpcji i na jednym kawałku na pewno by się nie skończyło:-)).

    OdpowiedzUsuń
  2. Również jestem fanką tart. Jednak w naszym domu tylko ja, no chyba, że ma wkładkę z boczku wtedy jest więcej chętnych ;-)
    Twoja cudna :-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. tarty wytrawne ubóstwiam!:) nigdy nie jadłam karczochów - aż wstyd:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, zdecydowanie miałaś pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te brokuły takie ślicznie zielone, jak TY to zrobiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta jest zawsze mile widziana;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje na pewno wyglądają pięknie :) lubię tarty na słodko i na słono również :D

    OdpowiedzUsuń
  8. karczochów jeszcze nie jadłam.
    ale tarta z brokułami przemawia do mnie, jak najbardziej :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna :) Bardzo lubię tarty i quiche

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta kusi mnie od ... czasu, i zapewne przez długi czas jej jeszcze nie zrobię...Nie lubię gnieść ciasta:p

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem baaaaardzo zachęcona do tart! Muszę wypróbować Twoją! Kocham brokuły, więc jestem pewna, że mi zasmakuje :)
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny smak, rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. brokuły, tartę wielbię, ale o karczochach nie mam zielonego pojęcia, hmhm:)
    Piękna ci wyszła! Zgrabna, ładna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszędzie tarty, więc i ja ostatnio zrobiłam swoją pierwszą. Twoja wygląda bardzo smakowicie. Na samą myśl brokułów w takim serowo-śmietanowym sosie ślinka mi cieknie ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Szanowna Pani,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...