Przejdź do głównej zawartości

Tarta z brokułami i karczochami





    Uwielbiam tarty na słodko i na słono. Szybko można je przygotować, świetnie smakują i zachwycają swoim wyglądem. Te na słono zdecydowanie preferuje na cieście kruchym jakoś ciasto francuskie mi nie pasuje do tego typu wypieków. Co mogę powiedzieć o tej tarcie jest pyszna! Uwielbiam brokuły, karczochy i ser. Połączenie tych składników sprawiło, że miałam smaczny obiad.



Składniki: 


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 150 g masła 
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczka soli 

Nadzienie:
  • 500 g brokułów
  • około 230 g  karczochów w zalewie ziołowej 
  • 3 jajka 
  • 200 ml kremówki 
  • 100 g dowolnego sera np. grana padano, parmezan, gołda 
  • 2 łyżki serka almette o smaku ziołowym 
  • porządna szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej


     Z podanych składników  zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15-30 minut.
Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente. Odsączamy na sicie.
Karczochy wyjmujemy z zalewy. Do miski wlewamy śmietankę, wbijamy jajka, ścieramy 50 g sera a na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa, mieszamy chwile.
    Ciasto wyjmujemy i wałkujemy najlepiej miedzy dwoma arkuszami papieru. Przekładamy na natłuszczoną formę do tart o wymiarze 24 cm. Ciasto wyrównujemy, dociskamy do brzegów, wykładamy pergaminem, na który następnie wsypujemy fasolę albo groch. Pieczemy 10 minut w 180*C.  Po wyjęciu z piekarnika usuwamy fasolę i układamy brokuły, karczochy, polewamy sosem jajeczno-śmietankowym i posypujemy pozostałym, startym serem. Pieczemy 30 minut w 200*C.





Komentarze

  1. Ja też uwielbiam tarty, wszelkiego rodzaju. Bardzo podoba mi sie nadzienie, które proponujesz w swojej. Z przyjemnością przyłaczyłabym się do konsumpcji i na jednym kawałku na pewno by się nie skończyło:-)).

    OdpowiedzUsuń
  2. Również jestem fanką tart. Jednak w naszym domu tylko ja, no chyba, że ma wkładkę z boczku wtedy jest więcej chętnych ;-)
    Twoja cudna :-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. tarty wytrawne ubóstwiam!:) nigdy nie jadłam karczochów - aż wstyd:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, zdecydowanie miałaś pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te brokuły takie ślicznie zielone, jak TY to zrobiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta jest zawsze mile widziana;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje na pewno wyglądają pięknie :) lubię tarty na słodko i na słono również :D

    OdpowiedzUsuń
  8. karczochów jeszcze nie jadłam.
    ale tarta z brokułami przemawia do mnie, jak najbardziej :]

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna :) Bardzo lubię tarty i quiche

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta kusi mnie od ... czasu, i zapewne przez długi czas jej jeszcze nie zrobię...Nie lubię gnieść ciasta:p

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem baaaaardzo zachęcona do tart! Muszę wypróbować Twoją! Kocham brokuły, więc jestem pewna, że mi zasmakuje :)
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny smak, rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. brokuły, tartę wielbię, ale o karczochach nie mam zielonego pojęcia, hmhm:)
    Piękna ci wyszła! Zgrabna, ładna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszędzie tarty, więc i ja ostatnio zrobiłam swoją pierwszą. Twoja wygląda bardzo smakowicie. Na samą myśl brokułów w takim serowo-śmietanowym sosie ślinka mi cieknie ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz