Przejdź do głównej zawartości

Expresowe ciasto z truskawkami






          Przeglądając stare zeszyty natknęłam się na szybki i prosty przepis na ciasto z owocami. Bardzo mi się spodobał.Oczywiście nie była bym sobą gdybym trochę nie namieszała po swojemu. I tak z przeciętnego ciasta powstało to właśnie cudo.







* Polewa: 100 g mlecznej czekolady rozpuściłam z 3 łyżkami mleka w kąpieli wodnej.
* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
* Pamiętajmy o przesianiu mąki









Komentarze

  1. Ekspresowe, a wygląda oszałamiająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale wygląda wspaniale! aż ślinka cieknie. i te truskawy! się rozmarzyłam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeapetyczne. Ciacho wygląda jak czekoladowy torcik z truskawkami, a ta spływająca polewa....obłęd!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie proste przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda obłędnie. Musi być pyszne! ♥

    Milego dnia,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, ale elegancko się prezentuje :) Nic tylko wcinać!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda naprawdę fantastycznie!:P

    OdpowiedzUsuń
  8. garść truskawek na wierzchu i taki piękny efekt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne! Czasami właśnie najprostsze przepisy sprawiają największą radość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda rewelacyjnie, czekolada i truskawki pasują do siebie doskonale! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. naprawdę wyszło Ci cudo :) i jak fajnie podałaś przepis :D podoba mi się !!

    OdpowiedzUsuń
  12. podbiłaś mi Olu serce tym ciastem! =D

    dzięki za wizytę u mnie i pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście to ciasto robi się ekspresowo a jaki efekt :-) No i te truskawki. Kupiłaś mnie nimi :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, pokaźnie ciasto. Podpinam się pod komentarz Asieji:)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetnie wygląda:) idealne do porannej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rzeczywiście cudo :)) Wygląda pięknie, a przepis rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciasto z truskawkami to to co takie łasuchy jak ja lubią najbardziej:) wygląda wyśmienicie:) pychotka:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdjęcia po prostu żyją:-) Cudowne, nęcące - aż ślinka leci po brodzie:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przez tą cieknącą czekoladę moje kubki smakowe zwariowały. Uwielbiam takie szybkie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniałe i pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Śliczne i smakowite!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  22. Łał, wygląda wspaniale! Zjadłabym kawałek... ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. To będzie mój przepis na dziś - właśnie musze w ekspresowym tempie zrobic ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja do takie ekspresu wsiadam razem z espresso:)

    OdpowiedzUsuń
  25. ale mnie zaciekawiłąś ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda wspaniale, świetnie smakuje! Wypróbowałam - dziękuję za przepis :). Moja wersja skromniejsza - http://mammadeli.wordpress.com/2013/06/09/ciasto-kakaowe-z-truskawkami/.

    OdpowiedzUsuń
  27. Z ogromna przyjemnoscia chcialabym cie zaprosic do zabawy Liebster Blog,a zarazem wyrazic moje wyrazy uznania dla Twojego blogu :) szczegoly na moim blogu http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  28. chciałam zrobić takie pyszne i proste ciasto, ale mam pytanie, czy truskawki w tym cieście nie idą"na dno" ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można oprószyć owoce mąką, ale to nie daje 100% gwarancji że owoce nie pójdą na dno.

      Usuń
  29. Dziękuję Olu, zdecydowałam się na Twoje ciasto z truskawkami i mango z kruszonką z kokosowymi wiórkami. Mango zastąpiłam ananasem, na razie stygnie, ale wygląda super smacznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! to super, bardzo się cieszę :D Smacznego, pozdrawiam :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz