Najdłuższe w całym wykonywaniu babki jest przygotowanie składników a samo przyrządzenie zajmie dosłownie chwilkę wystarczy wymieszać składniki. Smak babki jest bardzo ciekawy połączenie cytrusów i mięty sprawia, że ciasto jest orzeźwiające. Polecam osobą, które nie lubią babek suchych ta jest wilgotna.
Składniki:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- skórka i sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka drobno posiekanej mięty
- szczypta soli
Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i chwile miksujemy do połączenia składników 2-5 minut. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy do "suchego patyczka" około 40 minut w temp. 180*C. Babkę można polukrować.
Ja moją babkę piekłam w dużej keksówce przez co babka nie jest zbyt wysoka. Najlepiej jest ją upiec w małej foremce albo tortownicy o wymiarach 18-21 cm.
Babka, a wygląda jak chlebek:)
OdpowiedzUsuńJednak wolę ciacha z kremami;)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z tego przepisu, skoro babka wilgotna. Będzie idealnym wypiekiem śniadaniowym.
OdpowiedzUsuńMiłego poniedziałku, Olu!:-)
Idealny, orzeźwiający deser na gorące letnie popołudnia, na które tak czekamy :)
OdpowiedzUsuńBiegnę z kawą!!!
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto do herbaty :)
OdpowiedzUsuńLubię bardzo cytrynowe desery, więc z chęcią wpraszam się do Ciebie na kawałek tej cytrynowo-miętowej babeczki :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi fantastycznie :)!
OdpowiedzUsuńWilgotna? To coś dla mnie :) A połączenie cytryny i mięty bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe do kawki !
OdpowiedzUsuń