03.06.2013

Babka cytrynowo-miętowa






      Najdłuższe w całym wykonywaniu babki jest przygotowanie składników a samo przyrządzenie  zajmie dosłownie chwilkę wystarczy wymieszać składniki. Smak babki jest bardzo ciekawy połączenie cytrusów i mięty sprawia, że ciasto jest orzeźwiające.  Polecam osobą, które nie lubią babek suchych ta jest wilgotna.



Składniki: 

  • 150 g mąki ziemniaczanej 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru pudru 
  • 250 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • skórka i sok z jednej cytryny 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
  • szczypta soli 


      Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i chwile miksujemy do połączenia składników 2-5 minut. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy do "suchego patyczka" około 40 minut w temp. 180*C. Babkę można polukrować.
Ja moją babkę piekłam w dużej keksówce przez co babka nie jest zbyt wysoka. Najlepiej jest ją upiec w małej foremce albo tortownicy o wymiarach 18-21 cm.





11 komentarzy:

  1. Jednak wolę ciacha z kremami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z tego przepisu, skoro babka wilgotna. Będzie idealnym wypiekiem śniadaniowym.
    Miłego poniedziałku, Olu!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny, orzeźwiający deser na gorące letnie popołudnia, na które tak czekamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne połączenie smaków, chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne ciasto do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię bardzo cytrynowe desery, więc z chęcią wpraszam się do Ciebie na kawałek tej cytrynowo-miętowej babeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wilgotna? To coś dla mnie :) A połączenie cytryny i mięty bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...