Przejdź do głównej zawartości

Kantyczka





           Wieki nie piekłam tego ciasta. Przypomniałam sobie o nim przeglądając stare gazety. Jak je zobaczyłam tak od razu stwierdziłam, że muszę je upiec. W oryginalnym przepisie do Kantyczki dodaje się konfiturę ja jej nie miałam i wykorzystałam świeże truskawki. Tak, tak już słyszę te narzekania, że znowu truskawki, ale do tego ciasta można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, agrest, czereśnie, śliwki co kto lubi :D Ciasto w smaku przypomina babkę, należy raczej do ciast suchych choć owoce nadają trochę wilgoci. Jest smaczne i pysznie smakuje z popołudniową kawka albo herbatką. 



Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki 
  • 300 g masła temp. pokojowa
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jaj temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki maku 
  • 2 łyżki kakao 
  • około 240 g okrągłych biszkoptów 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • słoiczek konfitury albo świeże owoce
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 4 łyżki mleka 


           Mąkę przesiewamy, odkładamy dwie łyżki a resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, jak masło jest miękkie wystarczy chwile ucierać do połączenia, dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę chwilę mieszamy ( nie ma potrzeby długiego ucierania). Ubijamy na sztywno pianę z białek ( piana najlepiej się ubija jak białka maja temp. pokojową i nie ma potrzeby dodawania szczypty soli i uważajmy również aby do białek nie dostało się żółtko). Gdy piana będzie już ubita dodajemy łyżkę do masy, mieszamy do połączenia składników. Następnie wkładamy już całą pianę, delikatnie mieszamy do połączenia. Potrzebne nam będą trzy miski. Ciasto dzielimy na trzy mniej więcej równe części. Do jednej wsypujemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao do trzeciej mak. Tortownice o wymiarach 24 cm albo niewielką prostokątna blaszkę wykładamy pergaminem, smarujemy tłuszczem i wkładamy po kolejni. Najpierw ciemne ciasto, biszkopty, konfiturę, ciasto z makiem, biszkopty i na koniec jasne ciasto. Pieczemy aż wierzch się zarumieni około 40 minut w temp. 180*C.
Studzimy. Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto. Dodatkowo można zrobić dekoracje ze świeżych owoców.






Komentarze

  1. Jej, a ja po raz pierwszy słyszę o tym ciachu. W przekroju wygląda niezwykle dekoracyjnie. Trzeba bedzie kiedys spróbowac:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy się nie spotkałam z takim ciastem, ilość warstw mnie zachwyciła :) Wygląda na bardzo pracowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, nieco oldschoolowe ciasto ':)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim ciastem! fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez pierwszy raz widze to ciasto, wyglada super i pewnie jeszcze lepiej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. W zyciu nie slyszalam o takim ciescie, ale bardzo mi sie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie ciekawe ciacho, pierwszy raz się z nim spotykam, bardzo atrakcyjnie wygląda, a ta truskawkowa wstawka to świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurcze, fajne. zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znam tego ciacha ale z pewnością spróbuje upiec :)
    Wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie widziałam takiego cuda:) wygląda trochę jak wersja tiramisu,bardzo ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  11. Och podziwiałam już na Facebook'u przepysznie wygląda i bardzo kusząco ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierwszy raz widzę takie cudo! Prezentuje się doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  13. o kurczę, ale mi smaka narobiłaś!! Ahhh :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam kiedyś u znajomej i zapomniałam spytać o przepis, a znalazłam go tutaj! Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudnie wygląda w przekroju:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomysłowe, podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj... aż się głodna zrobiłam! Też chcę takie ciacho... Chociaż kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  18. Prezentuje się fantastycznie! Z truskawkami musiało smakować nawet lepiej niż z dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kawałek do porannej kawy...marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda świetnie :) pierwszy raz słyszę o takim cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  21. nie widziałam jeszcze takiego ciasta, a wygląda rewelacyjnie! z truskawek trzeba korzystać, póki są i smakują truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie znałam tego ciasta. Wygląda rewelacyjnie. Chyba spróbuję, ale ze świeżymi owocami;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie znam tego ciasta, ale w Twoim wykonaniu, jak zwykle perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy o nim nie słyszałam ale wygląda obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie, te warstwy wyglądają super ...
    Przepis muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Doskonałe ciasto!
    Zjadłabym z przyjemnością.
    Te pyszne warstwy niezwykle kuszą.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ślicznie wygląda! Patrzę i patrzę...i napatrzec się nie mogę!

    OdpowiedzUsuń
  28. Zawsze zastanawiała się jak wygląda to ciasto, przeglądając zeszyt z przepisami mojej mamy. Fajnie że w końcu się przekonałam. Wygląda pysznie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Kurcze, świetnie się prezentuje: )
    Jakie narzekania? Ja z truskawek jestem zachwycona!: )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz