Wieki nie piekłam tego ciasta. Przypomniałam sobie o nim przeglądając stare gazety. Jak je zobaczyłam tak od razu stwierdziłam, że muszę je upiec. W oryginalnym przepisie do Kantyczki dodaje się konfiturę ja jej nie miałam i wykorzystałam świeże truskawki. Tak, tak już słyszę te narzekania, że znowu truskawki, ale do tego ciasta można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, agrest, czereśnie, śliwki co kto lubi :D Ciasto w smaku przypomina babkę, należy raczej do ciast suchych choć owoce nadają trochę wilgoci. Jest smaczne i pysznie smakuje z popołudniową kawka albo herbatką.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 300 g masła temp. pokojowa
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 8 jaj temp. pokojowa
- 1/2 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- około 240 g okrągłych biszkoptów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoiczek konfitury albo świeże owoce
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki mleka
Mąkę przesiewamy, odkładamy dwie łyżki a resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, jak masło jest miękkie wystarczy chwile ucierać do połączenia, dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę chwilę mieszamy ( nie ma potrzeby długiego ucierania). Ubijamy na sztywno pianę z białek ( piana najlepiej się ubija jak białka maja temp. pokojową i nie ma potrzeby dodawania szczypty soli i uważajmy również aby do białek nie dostało się żółtko). Gdy piana będzie już ubita dodajemy łyżkę do masy, mieszamy do połączenia składników. Następnie wkładamy już całą pianę, delikatnie mieszamy do połączenia. Potrzebne nam będą trzy miski. Ciasto dzielimy na trzy mniej więcej równe części. Do jednej wsypujemy 2 łyżki mąki, do drugiej kakao do trzeciej mak. Tortownice o wymiarach 24 cm albo niewielką prostokątna blaszkę wykładamy pergaminem, smarujemy tłuszczem i wkładamy po kolejni. Najpierw ciemne ciasto, biszkopty, konfiturę, ciasto z makiem, biszkopty i na koniec jasne ciasto. Pieczemy aż wierzch się zarumieni około 40 minut w temp. 180*C.
Studzimy. Czekoladę i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto. Dodatkowo można zrobić dekoracje ze świeżych owoców.
Jej, a ja po raz pierwszy słyszę o tym ciachu. W przekroju wygląda niezwykle dekoracyjnie. Trzeba bedzie kiedys spróbowac:-).
OdpowiedzUsuńNigdy się nie spotkałam z takim ciastem, ilość warstw mnie zachwyciła :) Wygląda na bardzo pracowite :)
OdpowiedzUsuńFajne, nieco oldschoolowe ciasto ':)
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie spotkałam się z takim ciastem! fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa tez pierwszy raz widze to ciasto, wyglada super i pewnie jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńW zyciu nie slyszalam o takim ciescie, ale bardzo mi sie podoba!
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe ciacho, pierwszy raz się z nim spotykam, bardzo atrakcyjnie wygląda, a ta truskawkowa wstawka to świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńO kurcze, fajne. zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńNie znam tego ciacha ale z pewnością spróbuje upiec :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :D
Nigdy nie widziałam takiego cuda:) wygląda trochę jak wersja tiramisu,bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńOch podziwiałam już na Facebook'u przepysznie wygląda i bardzo kusząco ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie cudo! Prezentuje się doskonale!
OdpowiedzUsuńo kurczę, ale mi smaka narobiłaś!! Ahhh :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś u znajomej i zapomniałam spytać o przepis, a znalazłam go tutaj! Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się obłędnie:)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda w przekroju:D
OdpowiedzUsuńPomysłowe, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńOj... aż się głodna zrobiłam! Też chcę takie ciacho... Chociaż kawałeczek...
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fantastycznie! Z truskawkami musiało smakować nawet lepiej niż z dżemem :)
OdpowiedzUsuńKawałek do porannej kawy...marzenie!
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie :) pierwszy raz słyszę o takim cieście :)
OdpowiedzUsuńnie widziałam jeszcze takiego ciasta, a wygląda rewelacyjnie! z truskawek trzeba korzystać, póki są i smakują truskawkami :)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego ciasta. Wygląda rewelacyjnie. Chyba spróbuję, ale ze świeżymi owocami;-)
OdpowiedzUsuńNie znam tego ciasta, ale w Twoim wykonaniu, jak zwykle perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy o nim nie słyszałam ale wygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się rewelacyjnie, te warstwy wyglądają super ...
OdpowiedzUsuńPrzepis muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam :)
Doskonałe ciasto!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością.
Te pyszne warstwy niezwykle kuszą.
Ślicznie wygląda! Patrzę i patrzę...i napatrzec się nie mogę!
OdpowiedzUsuńZawsze zastanawiała się jak wygląda to ciasto, przeglądając zeszyt z przepisami mojej mamy. Fajnie że w końcu się przekonałam. Wygląda pysznie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKurcze, świetnie się prezentuje: )
OdpowiedzUsuńJakie narzekania? Ja z truskawek jestem zachwycona!: )
Wygląda ślicznie :D
OdpowiedzUsuń