Przejdź do głównej zawartości

Nalewka truskawkowa






    Spieszę do Was z przepisem na nalewkę z truskawkami. Sezon na truskawki niedługo się skończy więc warto ją przygotować. Nalewka ma przyjemny truskawkowo-waniliowy smak i zapach. Do przygotowania nalewki potrzeby nam będzie słój albo butelka o szerokiej szyjce i pojemności mniej więcej 1,5 l. Do butelki wkładamy 400g truskawek umytych i pozbawionych szypułek. Większe truskawki przekrawamy na pół. Wkładamy dwie laski wanilii, wsypujemy 200 g cukru a całość zalewamy białym rumem 700 ml. Nalewkę przez dwa tygodnie raz dziennie wstrząsamy. Przechowujemy w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po tym czasie przecedzamy przez sito albo gazę. Przelewamy do butelki albo karafki. Gotowe! Nalewkę można już pić, ale ja proponuję odłożyć ją i niech poczeka na smutne jesienne dni albo mroźne wieczory. Im dłużej postoi tym jest smaczniejsza.





Dwa tygodnie minęły, najwyższa pora przecedzić nalewkę i przelać ją do butelek.
Prawda, że piękny ma kolor? :D








Komentarze

  1. Taka truskawkowa nalewka na rumie musi być fantastyczna! Jutro, a własciwie dziś:-) lecę po rum i.. przystępuję do dzieła! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewki na razie nie dla mnie, ale jak wyzdrowieję to pewnie wypróbuję :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Planowałam właśnie w tym roku zrobić nalewkę z truskawek i długo szukałam przepisu, super, że go dodałaś :) Nie ma to jak cieszyć się domową naleweczką po zaliczonych egzaminach :D

    OdpowiedzUsuń
  4. musiała mieć piękny aromat i smak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na truskawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ej, nie wiedziałam, że można tak zrobić! Faaajne:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Truskawkowej jeszcze nie piłam, skuszę się na nią z miłą chęcią;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej nalewki nie miałam jeszcze przyjemności spróbować, pomysł świetny! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Co to znaczy "mama pojechała na wakacje i nie ma mi kto zrobić"? Przeciez u mnie stoją gotowe. :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  10. grr 2 tygodnie czekania...

    OdpowiedzUsuń
  11. chyba przyjadę do Ciebie na taką naleweczkę :) a może wybierasz się w moje strony :D

    OdpowiedzUsuń
  12. W sam raz na opicie wakacji:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Truskawkowa nalewka jest genialna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wpadłam na pomysł, żeby nalewkę przygotowywać z truskawek, ale wygląda super! Przy okazji nominuję Cię do Liebster Award. Więcej info u mnie ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz