Żeberka z cebulą duszone w piwie. Soczyste kawałki mięsa przygotowane na męski wieczór.
Składniki:
- 1-1,5 kg żeberek
- 500 g cebuli
- 500 ml jasnego piwa
- 2 ziarna angielskiego ziela
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- goździk
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
- mąka
- olej do smażenia
Żeberka myjemy i kroimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie oprószamy mąka. Żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy zmiażdżone ziele angielskie, goździk, majeranek, kminek, rozmaryn. Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka, przykrywamy cebulą i zalewamy piwem. Przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180*C.
Już po lekturze samego tytułu przyszło mi do głowy, że to męskie danie i jak się okazało, nie myliłam się:-). Aromatyczne i sycące.
OdpowiedzUsuńMiłego poniedziałku, Olu!:-)
To jest coś dla mojego tatusia :) On uwielbia takie dania!
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mojego Połówka:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
wieki nie jadłam żeberek wyglądają apetycznie:) u mnie A. nie lubi żeberek za to ja tak:P
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, już wiem, co zrobię Tacie na obiad z okazji Dnia Ojca :D
OdpowiedzUsuńJak w piwie to i ja bym się skusiła:D
OdpowiedzUsuńFantastyczne:)!
OdpowiedzUsuńTo danie specjalnie chyba dedykowane dla mojego M. Już mi od dawna truł o żeberkach;-)
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię żeberka! :) Te wyglądają znakomicie!
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie przepadam za żeberkami. Ale w piwie kuszą ;)
OdpowiedzUsuń