17.06.2013

Żeberka duszone w piwie




  Żeberka z cebulą duszone w piwie. Soczyste kawałki mięsa przygotowane na męski wieczór.


Składniki: 

  • 1-1,5 kg żeberek 
  • 500 g cebuli
  • 500 ml jasnego piwa 
  • 2 ziarna angielskiego ziela
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • goździk 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • sól i pieprz 
  • mąka 
  • olej do smażenia 


     Żeberka myjemy i kroimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie oprószamy mąka. Żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy zmiażdżone ziele angielskie, goździk, majeranek, kminek, rozmaryn. Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka, przykrywamy cebulą i zalewamy piwem. Przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180*C.






11 komentarzy:

  1. Już po lekturze samego tytułu przyszło mi do głowy, że to męskie danie i jak się okazało, nie myliłam się:-). Aromatyczne i sycące.
    Miłego poniedziałku, Olu!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest coś dla mojego tatusia :) On uwielbia takie dania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś w sam raz dla mojego Połówka:)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. wieki nie jadłam żeberek wyglądają apetycznie:) u mnie A. nie lubi żeberek za to ja tak:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, już wiem, co zrobię Tacie na obiad z okazji Dnia Ojca :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak w piwie to i ja bym się skusiła:D

    OdpowiedzUsuń
  7. To danie specjalnie chyba dedykowane dla mojego M. Już mi od dawna truł o żeberkach;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne mięsko :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja lubię żeberka! :) Te wyglądają znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szczerze mówiąc nie przepadam za żeberkami. Ale w piwie kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...