Przejdź do głównej zawartości

Brownie z Oreo i serem






    Mam słabość do Brownie może dlatego, że uwielbiam czekoladę :D Brownie z Oreo i serem jest niewiarygodne takiego jeszcze nie jadłam. Ciasto nie jest zbite, jest wilgotne, bardzo mięciutkie i ma chrupiący wierzch.  Jeśli lubicie czekoladowe ciasta to polecam spróbować. 



Składniki:

  • 150 g masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 175 g ciastek oreo
  • 3 jajka 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 405 g sera śmietankowego
Foremka 22x26 cm

      Nadzienie z ciastek odkładamy a herbatniki mielimy. Ser mieszamy z nadzieniem ciastek i ekstraktem waniliowym. 
Masło rozpuszczamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka i żółtka ubijamy, następnie pomalutku wsypujemy cukier. Gdy pod palcami nie będziemy czuć cukru możemy zacząć wlewać cienkim strumykiem masło. Wyłączamy mikser wsypujemy zmielone ciastka, kakao i sól delikatnie mieszamy. Na wyłożoną pergaminem blaszkę wlewamy 1/2 część ciasta, następnie ser i resztę ciasta. Pieczemy 30 minut w 180*C.






Komentarze

  1. jaka wspaniała słodycz! mmmmm!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! Spróbowałabym, mimo, że nie przepadam za Oreo.;))

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne, ciemne i wilgotne w środku i ta charakterystyczna, jaśniejsza skorupka, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam. nie lubię Oreo, ale i tak, brownie bajeczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo oryginalne, czekoladowe ciacho. Wygląda nieprawdopodobnie pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama słodycz! :) Wygląda pięknie!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie to brownie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, ale pychota! Pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię takie :) mój mąż niestety nie, ale to jego strata!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja, też nie jestem wielką fanką oreo, ale po zmieleniu ciasteczka nie są wyczuwalne. Ciasto nabiera tylko większej intensywności w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię zerkać na twojego bloga – dlatego chciałam Cię nominować do nagrody blogerów Liebster Award Blog, będzie mi miło jak odpowiesz na moje pytanka pod linkiem :)
    http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dla-chochelka-po.html

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszny dodatek sera pewnie daje więcej smakowych doznań:)

    OdpowiedzUsuń
  13. choć nie jestem fanką brownie, to wygląda fajnie z oreo:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie bym spróbowała, brownie jadłam raz w życiu i szczerze nie byłam zachwycona, ale to już było dawno, a Twoje tak apetycznie wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie wygląda, naprawdę!
    Oreo nie lubię, ale brownie kocham!

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie się poczęstuję..:)!

    OdpowiedzUsuń
  17. takie ciasta bardzo lubię a do tego te ciacho na wierzchu ...pycha..

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam! A jakie powinny być wymiary blaszki? :)

    OdpowiedzUsuń
  19. a ten ser śmietankowy, o jaki chodzi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek śmietankowy w kostce. Taki jak twaróg ten śmietankowy jest delikatniejszy :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz