Przejdź do głównej zawartości

Tarteletki czekoladowo-miętowe




       Ostatnio były ciasteczka czekoladowo-miętowe dzisiaj zapraszam na tarteletki z musem czekoladowym. Ciasto jest bardzo kruche z dodatkiem świeżej mięty. Mus jest na bazie śmietany kremówki, którą połączyłam z gorzką czekoladą i likierem miętowym. Krem czekoladowy po zastygnięciu przypomina czekoladowe ptasie mleczko. Jest bardzo delikatny w smaku, rozpływa się w ustach i co najważniejsze ilość mięty jest zrównoważona i nie dominuje. Całość tworzy bardzo smaczną i wyjątkową tarteletkę. Polecam.


Składniki na 6 babeczek


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 100 g masła 
  • 3 żółtka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 
  • porządna garść świeżej mięty 

Krem czekoladowy:
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka likieru miętowego 
  • 1 czubata łyżka cukru pudru 

        Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka, cukier, proszek, śmietanę, sól wszystko razem, najlepiej rękami mieszamy. Wrzucamy drobno posiekana mięte. Zagniatamy ciasto.Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go między dwoma arkuszami papieru. Ciasto nie może być ani za grube ani za cienkie. Przekładamy na natłuszczoną foremkę i delikatnie dociskamy do brzegu, nadmiar odcinamy. Tak samo postępujemy z pozostałymi babeczkami. Na cieście układamy kawałki pergaminu i wsypujemy groch albo fasolę. Pieczemy około 30 minut w 180*C. Do momentu aż brzegi ciasta zrobią się jasno brązowe. Po ty czasie zdejmujemy pergamin z fasolą i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy.
       Krem czekoladowy: Podgrzewamy 150 ml śmietany nie gotujemy! Wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy łyżkę likieru. Studzimy. Ubijamy pozostałą śmietanę. Cały czas ubijając wlewamy cienką strużką czekoladę, dodajemy cukier do smaku. Gotowym kremem napełniamy tarteletki. Przed podaniem można posypać kakaem. Przechowujemy w lodówce.


* Jeśli nie mamy likieru albo babeczki będą jadły dzieci możemy go pominąć.






Komentarze

  1. Cudowne! Mimo późnej pory chętnie bym jedną zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie. Chyba muszę zakupić takie formy, żeby móc je napakowywać owocowymi deserami latem. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia przesmakowite! Pomysłowa kontynuacja duetu mięta-czekolada...

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne pod każdym względem!

    OdpowiedzUsuń
  5. a u mnie tarta na wytrwano..;D
    Ech.. cudowne, kształtne wyszły ci te tarlaterki;)
    A to zdjęcie z czekoladą-boooskie!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają pysznie, tylko ta mięta mnie nie przekonuje,a szkoda :P

    OdpowiedzUsuń
  7. czekoladowo-miętowe... cudo...:)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekolada, tego mi teraz potrzeba...
    piekne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Och wspaniałe z przepysznym musem i tak pięknie wyglądają ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie Ci wyszły :) mam na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. No i ciągle ta mięta z czekoladą. Najpierw ciasteczka, teraz tarteletki. Nie możesz tak cały czas kusić :-P

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wyglądają na obłędnie smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają świetnie i pewnie mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają fantastycznie. uwielbiam jedzenia na kilka kęsów

    OdpowiedzUsuń
  15. rewelacyjne,czekolada z miętą ,pycha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz