Pozytywne czekoladowe zakręcenie :D
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 300 ml letniego mleka
- 4 żółtka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 70 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 100 g czekolady
- 4 łyżki nutelli
- dowolny dżem
- folia spożywcza
Do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać żółtka, masło i wymieszać.Do mąki wlać drożdże i mleko, wymieszać wszystko, chwilę zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Czekoladę i nutellę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Stolnicę oprószyć mąką, wyjąć ciasto, kilka razy okręcić je w dłoniach. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować czekoladą. Najdłuższe boki złożyć do środka i jeszcze raz złożyć boki do środka. Utworzy się prostokąt.
Delikatnie rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec około 30 minut w temp. 180*C.
Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godziny.
Inspiracja
Bardzo efektowna taka zakręcona drożdżówa i w dodatku z nutellą...mmmm...:-)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej ;p
OdpowiedzUsuńdołączyłam na fb ;) a taką babkę pamiętam z czasów dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńgeniuszu!
OdpowiedzUsuńświetna :]
Pyszność!
OdpowiedzUsuńpiękna drożdżówka! aż mi ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńpomysłowe!:)
OdpowiedzUsuńCiekawą jej strukturę nadałaś;)
OdpowiedzUsuńWszystko co z nutellą jest pyszne, nie inaczej jest przy tej fajnie zakręconej drożdżówce. Jestem tego pewna :-)
OdpowiedzUsuńCudna, bardzo efektownie wygląda, i na pewno przepysznie smakuje !!!
OdpowiedzUsuńTwoje słodkości zawsze mnie zachwycają :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i jak pięknie wyszła :)
OdpowiedzUsuńPodeślij linka do FB :)