Przejdź do głównej zawartości

Placek z owocami




    Wiosna już jest lato powoli przychodzi najwyższy czas żeby zużyć zapasy owoców i zrobić miejsce w spiżarniach. Mam dla was bardzo fajny przepis na szybkie ciasto z owocami. Poradzi sobie z nim nawet amator pieczenia. Stary i sprawdzony przepis rodzinny na placek owocowy.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 7 jajek 
  • 2 kisiele wiśniowe 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka cukru + 5 łyżek + 2 łyżki 
  • 500 g owoców mogą być świeże, mrożone albo ze słoika np: jagody, maliny, porzeczki, wiśnie 

        Na sitko wsypujemy owoce i posypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy, aż puszczą sok. Kisiele mieszamy z trzema łyżkami maki pszennej. Na stolnice wsypujemy mąki, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 5 łyżek cukru. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 22x33 cm, posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce. Białka ubijamy ze szczyptą soli dodajemy szklankę cukru i ubijamy do momentu aż piana będzie sztywna a pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Do białek wsypujemy kisiele i delikatnie mieszamy. Piane wykładamy na owoce i rozkruszamy pozostałą część ciasta. Pieczemy 40 minut w 180*C.

- Ja użyłam owoce mrożone: porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny, wiśnie







Komentarze

  1. Mmm, super, uwielbiam takie owocowe ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozmarzyłam się przy tym placku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne zdjęcia Olu :)
    nie mogę się już doczekać na świeże owoce ... to ciasto kusi niezwykle ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim ciastem lato w pełni, choć dopiero mamy kwiecień:-)). Fajowy, prosty przepis, a sam wypiek dodatkowo szalenie dekoracyjny i kolorowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomniało mi się dzieciństwo, jak patrze na twój placuszek. Takie ciasta są rewelacyjne. Piękne kolorowe do tego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie. pamiętam ten placek z dzieciństwa, jak byłam taka baardzo mała.
    Babcia często dla mnie piekła smakołyki różne i różniste, w tym podobny placuszek do Twego.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie, niby zwykłe ciasto, a jakie pyszne :) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachęcający kawałek ciacha ;) Zjadłabym do kawki którą teraz popijam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mogę wiedzieć skąd jest ten talerzyk?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerzyki kupiłam na wiosce Czacz (okolice Kościana). A pochodzą one z Niemiec.

      Usuń
  10. Piękne ciasto i bardzo kuszące ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne ciacho :) takie wiosenne i kolorowe :) a wiesz że też ostatnio pomyślałam, że trzeba robić miejsce w zamrażarce :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Placek wygląda niezwykle smakowicie:) Mniam. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok