Dzisiaj zdrowe i dietetyczne ciastka. Bez zbędnego tłuszczu i cukru. Mąkę zastąpiłam mielonymi płatkami owsianymi, które zawierają dużą ilość węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, witamin B1, B6 i E, cynku, żelaza i wapnia. Do osłodzenia ciastek użyłam daktyli, które są bardzo słodkie. Z badań naukowców wynika, że daktyle są bardzo słodkie, ale nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi i rzeczywiście chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Samo zdrowie! W sam raz dla osób, które są na diecie, dbają o zdrowe odżywianie i jeśli chcemy dać coś zdrowego, i pożywnego naszym dzieciom.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 100 g suszonych daktyli
- 2 jajka
- 180 g jogurtu naturalnego albo greckiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni. Gdy ostygną mielimy je drobno. Ja do tego celu użyłam blendera :}. Daktyle kroimy na drobne kawałki. Do miski wsypujemy mielone płatki, proszek do pieczenia, sól i daktyle. W drugiej misce podbijamy jajka z jogurtem. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Odrywamy małe kawałki i formujemy małe ciasteczka. Układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 30 minut w 180*C. Po podniesieniu ciastka, spód powinien być złotawo-brązowy.
To są naprawdę zdrowe i dietetyczne ciasteczka! Zero mąki, zero cukru - świetna sprawa. Przepis zapisany! :-)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne i jeszcze zdrowe bo bez grama mąki:D
OdpowiedzUsuńjak apetycznie wyglądają:) doskonała przekąska i do tego zdrowa:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka bez grama tłuszczu i jakie zdrowe. Pomysł świetny :-)
OdpowiedzUsuńZ daktylami na jogurcie, mniam!
OdpowiedzUsuńŚwietne, upiekłabym cały duży słój, żeby je mieć na długo:)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie! Zarz przetestuję :D
OdpowiedzUsuńPyszniutkie mniam :))
OdpowiedzUsuńile ciastek wychodzi? ;) jaką mają średnicę?
OdpowiedzUsuńMi wyszło 15 sztuk a średnica zależy od ciebie.
UsuńPozdrawiam.
przepis świetny natomiast mama pytanie;) czym można zastąpic daktyle bo nie przepadam ??
OdpowiedzUsuńSuszonymi figami, ananasem, morelami, śliwkami. Daktyle są bardzo słodkie zastępując je innymi owocami np. śliwkami ciastka już nie będą takie słodkie musisz mieć to na uwadze. Jeśli lubisz słodkie wypieki możesz dodać łyżkę brązowego cukru.
UsuńPozdrawiam.
Tak sobie jeszcze pomyślałam o żurawinie, albo połączeniu małych kawałków jabłek z rodzynkami, gorzka czekolada, mix owoców suszonych. To co lubisz!
Usuńgenialne te ciasteczka! idę piec! :)
OdpowiedzUsuń<3
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasteczka:) koniecznie muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńi z pewnością przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasteczka ! Poczęstuję się z chęcią ! :)
OdpowiedzUsuńThese are genuinely enormous ideas in regarding blogging. You have touched some good things here.
OdpowiedzUsuńAny way keep up wrinting.
Here is my web site: http://www.bedirectory.com/gosearch.php?q=www.zlewozmywak.pl
Czegoś takiego właśnie szukałam można śmiało dodawać orzechy, inne suszone owoce ( u mnie żurawina bo uwielbiam) pestki dyni i ciasteczka pyszotka .. :D jak ktoś lubi słodsze to można smiało dodać miodu :D
OdpowiedzUsuńsuper blog! a ciasteczka idealne dla mnie, bo ja zawsze na diecie :) zapraszam w wolnej chwili na http://jagodowepole.blogspot.com/ :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam te ciasteczka i są na prawdę dobre ;)
OdpowiedzUsuńa moje wyszły gorzkawe bo zamiast uprażyć płatki to je, jak się okazało, spaliłam :(
OdpowiedzUsuńna swoje usprawiedliwienie mam fakt, iż pierwszy raz miałam doczynienia z płatkami owsianymi i myślałam, że maja być lekko brązowe
oj ja głupia
Ile wychodzi tych ciastek?
OdpowiedzUsuńMi wyszło 15 sztuk.
UsuńJa zrobiłam z suszona żurawiną i są naprawdę przepyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :D
UsuńCzy zamiast mielonych płatków owsianych można dodać mąkę owsiana
OdpowiedzUsuńTak, możesz.
UsuńMożna użyć całych płatków lub błyskawicznych?
OdpowiedzUsuńTo od ciebie zależy możesz użyć górskich albo błyskawicznych.
Usuń