Nie mam pojęcia skąd się wzięła nazwa tej potrawy, dlaczego akurat po cygańsku? Nie ważne, ważne, że jest bardzo smaczna. Przepis dostałam wieki temu od mojej teściówki. Jest bardzo dobry w smaku przypomina trochę leczo. Jeśli ktoś lubi leczo na pewno polubi też bigos po cygańsku.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego + przyprawy i bułka
- 1 kg pieczarek
- 2 słoiki papryki konserwowej
- 1/2 kg cebuli
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4-5 łyżeczek keczupu
- sól, pieprz, cukier
- 1 łyżeczka mąki
Mięso mielone doprawiamy tak jak zawsze robimy kotlety mielone ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, cebula, bułka tarta, rozmaryn, tymianek...). Z mięsa formujemy małe pulpeciki i podsmażamy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do garnka wrzucamy pulpety, pieczarki, cebule, paprykę pokrojoną w paseczki, koncentrat, keczup. Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem jeśli smak będzie zbyt mało pomidorowy można dodać jeszcze keczupu. Na koniec posypujemy mąką, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Podajemy z chlebem.
:) To, że cygański to jedna sprawa, a to, że bigos i nie ma w nim kapusty to druga! :) Jadłam kiedyś bardzo podobny i cieszę się, że wreszcie ktoś wstawił przepis, teraz sama będę mogła ugotować taki oszukany bigos :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
He, he dokładnie oszukany bigos :D
UsuńNigdy nie słyszłam o bigosie bez kapusty... Jak dla mnie to raczej klopsiki z pieczarkami i papryką, w pomidorowym sosie:-)). Moze Cyganie sa innego zdania?_Jednak, bez względu na nazwę, danie prezentuje sie pysznie!
OdpowiedzUsuńtakiego bigosu nie znam ;) ale pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńJa też kiedyś robiłam i bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńrobiłam dawno temu... chyba muszę wrócić do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńojej, nie widziałam nigdy bigosu z pulpecikami!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja:)!
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)
Nie jadłam w tej wersji ale wygląda rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńfajny bigosik :) a pastę z awokado robiłam i bardzo nam smakowała :) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńPyszne danie ! Bardzo apetycznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, z chęcią wykorzystam u siebie w domu :)
OdpowiedzUsuń