Przejdź do głównej zawartości

Sernik bananowy




     Pomysł na ciasto zrodził się ze względów ekonomicznych. Banany już czerniały a takich moje chłopaki nie jedzą, ser za kilka dni stracił by termin ważności więc trzeba było coś wymyślić. Na muffinki nie miałam ochoty a masa była za rzadka żeby nadziać nią ciastka chcąc nie chcąc stanęło na serniku. Serniku na kruchym spodzie, z czekoladą i bardzo bananową masą serową. Szczerze mówiąc  myślałam, że wyjdzie klapa i nie wrzucę przepisu na bloga, ale jakie było moje zaskoczenie po spróbowaniu. Sernik smakował wybornie! Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i z przyjemnością mogę go wam polecić.



Składniki:


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 2 jajka 
  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • skórka z jednej cytryny 

Nadzienie:
  • 350 g białego sera
  • 2 średnie banany 
  • 1 budyń o smaku bananowym 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • 100 g czekolady 
  • 2 łyżki masła 
  • jajko+ łyżka wody do posmarowania
  • forma do tart 21-22 cm 
  • fasola albo groch


       Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy. Łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. 3/4 ciasta wałkujemy. Najlepiej i najwygodniej jest rozwałkować ciasto miedzy dwoma arkuszami pergaminu. Przenosimy do foremki i dociskamy do brzegów. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy małe serduszka.
      Nadzienie: Banany rozgniatamy widelcem. Jeśli używamy białego sera w kostce najpierw powinniśmy go zmielić. Banany łączymy z serem, budyniem, jajkiem i cukrem. Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej.
      Wyjmujemy ciasto z lodówki, przykrywamy pergaminem, wysypujemy fasolę i wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Po upływie tego czasu wyjmujemy fasolę i na podpieczony spód wylewamy czekoladę następnie masę bananowo-serową. W koło tarty układamy serduszka jedno obok drugiego. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do piekarnika na około 40 minut.
Przed podaniem można posypać cukrem










Komentarze

  1. Potrzeba chwili rodzi często najlepsze pomysły! Sernik wygląda nietypowo pysznie:-), jak tarta bananowa...

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ale mi tu apetyczności na noc serwujesz!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie. a serduszka na nim są piękne.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne ciasto:) aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudnie, chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda:) wtedy gdy ma się jakieś produkty i trzeba je koniecznie wykorzystać, to powstają najlepsze pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałabym żeby moje eksperymenty tak wychodziły :) A serducha na wierzchu są świetne! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda smakowicie, a te serduszka na wierzchu są wprost urocze! Podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta bananowe :) Ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bananowego sernika jeszcze nie jadłam a Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. przepis bardzo kuszący :) a jak ładnie ozdobiłaś serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda i na pewno wybornie smakuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zdjęcia mówią same za siebie- mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczna dekoracja ciasta, a pomysł na masę serowo-bananową to u mnie strzał w 10. Na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł, a ja miałam tyle bananów. Ciasto wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aj to był błąd wchodzić na Twojego bloga o tak późnej godzinie i to jeszcze na głodnego ;p Dodaję przepis po przepisie do zakładek i zastanawiam się co przyrządzić w pierwszej kolejności ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyszedł przepyszny, polecam wszystkim :)
    http://mientablog.com/wp-content/uploads/2013/04/DSC_0589.jpg

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok