Przeważnie wykorzystuje mak do zrobienia makowca tym razem nie miałam na niego ochoty i postanowiłam zrobić coś innego. Z pomocą przyszedł przepis z gazety. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go nie zmieniła pod swoje upodobania. A więc upiekłam dwa biszkopty z dodatkiem mielonych orzechów i bułki tartej, ciasto makowe z bakaliami a to wszystko zostało przełożone masą budyniową z dodatkiem nutelli. Łał! wyobrażenia smakowe przekroczyły moje wyobrażenie, wyszło rewelacyjne w smaku. Na wielkanocnym stole było pięć rodzai ciast, to znikło jako pierwsze. Polecam!
Składniki:
Biszkopty:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek zmielonych orzechów
- 6 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto makowe:
- 500 g maku
- 1/2 szklanki cukru
- 80 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżeczki kakao
- 1 czubata łyżka kartoflanki
- 20 g rodzynków
- 20 g dowolnych orzechów
- kilka kropel olejku migdałowego
Krem:
- 2 budynie śmietankowe
- 2,5 szklanki mleka
- 4-5 czubate łyżki nutelli
- 1 łyżka kakao
- 200 g masła temp. pokojowej
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki kakao
- polewa czekoladowa do dekoracji
- szklanka wody przegotowanej z dodatkiem soku z cytryny
- foremka tortownica 24 cm
Biszkopty: Ciasto można przygotować na trzy sposoby, albo podzielimy składniki na pół i przygotujemy dwa osobne biszkopty. Można też od razu zrobić biszkopt z całości składników i później podzielić surowe ciasto na dwie blaszki, albo upiec jeden biszkopt i po upieczeniu przekroić.
Białka ubijamy, wsypujemy cukier i dodajemy po żółtku. Chwile jeszcze ubijamy. Wsypujemy mielone orzechy mieszamy do połączenia, dodajemy bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy na zloty kolor w 180*C.Ostudzić.
Ciasto makowe: Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec 30 minut w 180*C. Ostudzić.
Krem: Budynie wsypujemy do 1/2 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnka i stawiamy na ogień do zagotowania. Wlewamy budyń i mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy i studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, nutelle i kakao. Możliwe jest, że budyń nie będzie chciał się rozetrzeć i powstaną grudki wtedy można wykorzystać mikser. Chwila na najwyższych obrotach załatwi problem.
Biszkopty nasączamy wodą z sokiem. Na biszkopt nakładamy 1/2 kremu, ciasto makowe, pozostały krem, biszkopt. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienia potem podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy), cukier puder i 2 łyżeczki kakao. Śmietana pokrywamy boki i wierz ciasta. Dowolnie dekorujemy.
*Inspiracja na ciasto z gazety " Przyślij Przepis" w większości zmienione.
Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniały!
OdpowiedzUsuńTe warstwy mnie zaczarowały...
Mam ochotę na coś słodkiego i tak sobie myślę, że kawałek takiego tortu byłby idealnym spełnieniem moich zachcianek :-D
OdpowiedzUsuńZnowu takie pyszności u Ciebie :) Wygląda wspaniale , skosztowałabym chętnie tego tortu :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis.
OdpowiedzUsuńTen tort robi wrażenie!:)
OdpowiedzUsuńPiękny torcik, też jestem pod wrażeniem :-)
OdpowiedzUsuńOdpisuję Olu przepis na czekoladowy krem :)
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszny
OdpowiedzUsuńNa prawdę łał! Wspaniale wygląda i musi być pyszny :))
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę świetnie! A ten krem z nutelli....mmmm....! MNiam! :-)
OdpowiedzUsuńMistrzynia w produkcji takich ciast wielowarstwowych i wielokremowych jest moja mama :) Uwielbiam takie propozycje.
OdpowiedzUsuńPiękny torcik i wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńmmmm... Wyborne! :D Musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuń