Przejdź do głównej zawartości

Rewelacyjny sernik z ziemniakami

      




       Moim zdaniem trochę zapomniany sernik a jest najlepszy z najlepszych! Jest pyszny, delikatny i rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi ziemniaków sernik staje się wilgotny i aksamitny. Polecam ten przepis i zachęcam do spróbowania. Lista składników jest niewielka a smak zapamiętamy na długo. 


Składniki: 

  • 1 kg twarogu półtłustego w kostce
  • 250 g ziemniaków 
  • 150 g masła temp. pokojowa
  • 250 g drobnego cukru 
  • 6 jajek  
  • laska wanilii 

       Ziemniaki gotujemy do miękkości ( bez dodatku soli!), studzimy. Ser i ziemniaki mielimy trzy razy.
Masło ucieramy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Do masy dodajemy po żółtku i częśc sera z ziemniakami. Mieszamy do połączenia składników. I znowu dodajemy żółtko i ser i tak do wyczerpania. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy ziarenka, wkładamy do masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy łyżkę piany do masy serowej, delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie wkładamy pozostałą część. Przekładamy do natłuszczonej formy. Foremka może być dowolna okrągła albo prostokątna. Ja upiekłam w tortownicy o wymiarze 24 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do uzyskania złotego koloru około 80 minut.

- Proponuje polać sernik białą czekoladą, posypać malinami i posiekana mięta.
- Do sernika można dodać bakalie.








Komentarze

  1. Łał! nigdy w życiu nie słyszałam o serniku z ziemniakami, ciekawe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wygląda i pięknie podany ! Ach kusi bardzo ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super przepis - do zapamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, z ziemniakami, nigdy nie próbowałam, ciekawy dodatek, a wygląda rzeczywiście rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz rację Olu, że to przepis nieco zapomniany. Niemal identyczny, od lat, figuruje w zeszycie z przepisami mojej Mamy i Babci. Fajnie, że ten sernik przypomniałaś. :-) Ja też do niego kiedyś wrócę.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczek piękny, też dodaję ziemniaki do sernika jest wtedy wilgotny długo :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. z dodatkiem ziemniaków jeszcze nie jadłam, jakoś z obawą podchodzę do takich przepisów, ale widzę, że niepotrzebnie :) Twój sernik wygląda wspaniale, puszyście, super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Choć spotykałam się już wieloma "dziwnymi" rozwiązaniami, to o serniku z ziemniakami nie słyszałam jeszcze nigdy :-) Brawa za pomysł, odwagę i piękne ciasto! :-)

    PS. Twoje piękne zdjęcia mnie powalają! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. I jakie piękne zdjęcia, zachęcający do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. słyszałam o tym serniku, muszę w końcu zrobić, bo lubię takie ekspetymenty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz słyszę!
    I mam wielką ochotę,żeby upiec.
    Super sernik!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny ten Twój sernik, aż mi ślinka pociekła;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuje wszystkim za miłe komentarze i bardzo się cieszę, że podobają się Wam moje zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  14. sernik rzeczywiście wspaniały :) a te malinki - marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernika z ziemniakami jeszcze nie piekłam, ale skoro tak zachęcasz, to chyba się w końcu skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jeszcze nigdy takiego nie jadłam, wygląda cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Woow:)! Cudny! I jeszcze te maliny...bomba :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok