Przejdź do głównej zawartości

Ciasto milka




     Dlaczego milka? A no dlatego, że do kremu zużyłam litr mleka. Oprócz tego na każdej warstwie mlecznej znajduje się sos wykonany z czekolady mlecznej milka. Ciasto jest wyjątkowe bardzo delikatne, rozpływa się w ustach, kremowe i smakuje trochę jak Kinder czekolada. Mleko zamknięte w czekoladzie. Delicja!



Składniki:


Biszkopt:
  • 7 jajek 
  • 7 łyżek cukru 
  • 7 łyżek maki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki kakao 
  • 7 łyżek gorącej wody 

Krem:
  • 1 litr mleka 
  • 180 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 100 g białej czekolady 
  • 250 g masła  temp. pokojowa

Sos:
  • 200 g mlecznej czekolady milka 
  • 5 łyżek mleka 
  • 120 g masła 


       Biszkopt: Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23x33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.
       Krem: Odlać szklankę mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.
      Sos: Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!
      Biszkopt przekrawamy na pół. Na ciasto nakładamy 1/2 masy mlecznej następnie wylewamy połowę sosu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, masa mleczna i na koniec sos. Masę mleczną i sos czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym biszkopcie.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.





Komentarze

  1. Mój Boże, ani przez sekundę nie wątpilam, że to delicja! :-)) Wygląda niesamowicie, a z tego co czytam, smakować musi wprost obłędnie. No i dzieciaki na pewno za nim przepadają też!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) poproszę kawałeczek albo i dwa:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny kawałeczek! Wygląda na bardzo lekkie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, jestem pewna, ze jest znakomite! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się bosko! mleczny krem z dodatkiem białej śmietany kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudna ta milka, podoba mi się ta mleczna masa z dodatkiem białej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto wygląda pysznie. Bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. połączenie smaków idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda niesamowicie :) na pewno by mi smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Milka jest cudowna!
    Marzę o takim pięknym kawałku do porannej kawy...

    OdpowiedzUsuń
  12. No super, ale powiem Ci że bardzo oryginalny przepis na biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wstawiaj wodę na herbatę, szykuj talerzyki, bo ja biegnę załapać się na kawałek tych cudowności :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  15. po zdjęciu i składnikach widzę, że musi być przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
  16. Lekko i pysznie i w dodatku pięknie wygląda :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda nieziemsko:) takie widoki na takiego łasucha jak ja działają niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kojarzy mi się z Kinder Mleczną Kanapką :) tylko w rozmiarze XXXXL! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobrze że ja nie mogę jeść takich delicji, bo bym pożarła razem z talerzem. Wygląda bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z pewnością zrobię takie ciasto jak tylko posiądę umiejętność pieczenia biszkoptu :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gdy jest tak czekoladowo - to ja się oprzeć nie umiem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudne i bardzo przepysznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. zrobiłam!!! mniaaaaaaaami
    tylko krem troszkę luźny mi wyszedł ale ogólnie oki

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam :) pyszka :) ciasto wygląda pięknie, ładnie się kroi i dobrze się 'trzyma' ;) super alternatywa dla lodów!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę :D i troszeczkę zazdroszczę bo zjadła bym kawałek :D

      Usuń
  25. A ja się zawiodłam trochę. Spodziewałam sie ciasta z pysznym śmietankowym kremem, a wyszło ciast z rzadką masą budyniową :/. Jak ktoś lubi masy budyniowe to nie tak źle, ale nie tego się spodziewałam, zwłaszcza, że była rzadziutka. Dodam, że w pełni trzymałam się przepisu, a do masy wrzuciłam białą Milkę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok