Dlaczego milka? A no dlatego, że do kremu zużyłam litr mleka. Oprócz tego na każdej warstwie mlecznej znajduje się sos wykonany z czekolady mlecznej milka. Ciasto jest wyjątkowe bardzo delikatne, rozpływa się w ustach, kremowe i smakuje trochę jak Kinder czekolada. Mleko zamknięte w czekoladzie. Delicja!
Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 7 łyżek gorącej wody
Krem:
- 1 litr mleka
- 180 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g białej czekolady
- 250 g masła temp. pokojowa
Sos:
- 200 g mlecznej czekolady milka
- 5 łyżek mleka
- 120 g masła
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23x33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.
Krem: Odlać szklankę mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.
Sos: Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!
Biszkopt przekrawamy na pół. Na ciasto nakładamy 1/2 masy mlecznej następnie wylewamy połowę sosu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, masa mleczna i na koniec sos. Masę mleczną i sos czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym biszkopcie.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.
Mój Boże, ani przez sekundę nie wątpilam, że to delicja! :-)) Wygląda niesamowicie, a z tego co czytam, smakować musi wprost obłędnie. No i dzieciaki na pewno za nim przepadają też!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) poproszę kawałeczek albo i dwa:P
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńPyszny kawałeczek! Wygląda na bardzo lekkie ciasto:)
OdpowiedzUsuńwow, jestem pewna, ze jest znakomite! :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się bosko! mleczny krem z dodatkiem białej śmietany kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńcudna ta milka, podoba mi się ta mleczna masa z dodatkiem białej czekolady :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda pysznie. Bardzo mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńpołączenie smaków idealne :)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie :) na pewno by mi smakowało :D
OdpowiedzUsuńMilka jest cudowna!
OdpowiedzUsuńMarzę o takim pięknym kawałku do porannej kawy...
No super, ale powiem Ci że bardzo oryginalny przepis na biszkopt :)
OdpowiedzUsuńWstawiaj wodę na herbatę, szykuj talerzyki, bo ja biegnę załapać się na kawałek tych cudowności :-D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńpo zdjęciu i składnikach widzę, że musi być przepyszny !
OdpowiedzUsuńLekko i pysznie i w dodatku pięknie wygląda :)!
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko:) takie widoki na takiego łasucha jak ja działają niesamowicie:)
OdpowiedzUsuńKojarzy mi się z Kinder Mleczną Kanapką :) tylko w rozmiarze XXXXL! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńDobrze że ja nie mogę jeść takich delicji, bo bym pożarła razem z talerzem. Wygląda bosko :-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością zrobię takie ciasto jak tylko posiądę umiejętność pieczenia biszkoptu :-)
OdpowiedzUsuńGdy jest tak czekoladowo - to ja się oprzeć nie umiem :)
OdpowiedzUsuńCudne i bardzo przepysznie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam!!! mniaaaaaaaami
OdpowiedzUsuńtylko krem troszkę luźny mi wyszedł ale ogólnie oki
Bardzo się ciesze, że smakowało :D
Usuńzrobiłam :) pyszka :) ciasto wygląda pięknie, ładnie się kroi i dobrze się 'trzyma' ;) super alternatywa dla lodów!! ;)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :D i troszeczkę zazdroszczę bo zjadła bym kawałek :D
Usuńjakie pyszności:)
OdpowiedzUsuńA ja się zawiodłam trochę. Spodziewałam sie ciasta z pysznym śmietankowym kremem, a wyszło ciast z rzadką masą budyniową :/. Jak ktoś lubi masy budyniowe to nie tak źle, ale nie tego się spodziewałam, zwłaszcza, że była rzadziutka. Dodam, że w pełni trzymałam się przepisu, a do masy wrzuciłam białą Milkę
OdpowiedzUsuńSzkoda, bardzo mi przykro :{
Usuń