Brownie z popcornem, karmelem i solą.
Składniki:
Ciasto:
- 160 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu
Karmel:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki ciepłego mleka
Dodatkowo:
- sól grubo ziarnista
- popcorn ( bez dodatku soli, masła i innych ulepszaczy. Tradycyjny! )
- patelnia z jasnym dnem
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
Na patelnię wsypujemy cukier i ustawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać, zaczynamy delikatnie mieszać, aż cały cukier zamieni się w płyn, a kolor z miodowego zmieni się na brązowy. PROSZĘ UWAŻAĆ I NIE POPARZYĆ RĄK! Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy dwie łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy.
Popcorn przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Brownie wyjmujemy z formy, polewamy 1/2 częścią karmelu, układamy popcorn, który polewamy drugą częścią karmelu, posypujemy solą.
- Zamiast karmelu możemy wykorzystać masę krówkową z puszki. Wstawiamy puszkę do naczynia z gorącą wodą, wlewamy dwie łyżki mleka, mieszamy do połączenia.
Fajny pomysł na ciacho! Z chęcią skusiłabym się na solidny kawałek... :-)
OdpowiedzUsuńObłęd;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńZapachniało amerykańskim snem:) Aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńO jaaa... ale genialnie wygląda! aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńwow, ciasto z popcornem, nie wpadłabym na to, genialne i jeszcze ten karmel... mniam :)
OdpowiedzUsuńAAAAA mamy obłęd w oczach! A jak walory smakowe????????
OdpowiedzUsuńRewelacja!
Usuńwow, bardzo ciekawe połączenie smaków, ciekawa jestem tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńAleż genialny pomysł, ubóstwiam słodko-słone smaki! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńOstatnio kupiłam sobie czekoladę z popcornem i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła :) Takie brownie z pewnością zniknęłoby szybciutko :)
OdpowiedzUsuńpyszności! to połączenie chodzi za mną od jakiegoś czasu, tylko z solonym karmelem
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie. to się musi udać :-D
OdpowiedzUsuńAch!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i zapewne smakuje.
Kompozycja smaków fantastyczna.
Wow... Muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem Twoich pomysłów :-) Brownie wygląda rewelacyjnie! :-)
OdpowiedzUsuń*_*
OdpowiedzUsuńAle bosko wygląda:)! Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńŁał co za połączenie. Brawo za odwagę. Sama bym zjadła tka pysznie wygląda.Ty to masz pomysły :-)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńale bosko wygląda:) jestem pod wielkim wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńWow, ciasto z popcornem to dla mnie nowość :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, poproszę kawałeczek ! :)
OdpowiedzUsuńjakie świetne, myślę, że dla kinomana takie ciasto pędzie wspaniałym prezentem:)
OdpowiedzUsuńA to dopiero, ciasto z popcornem! Super pomysł, jestem bardzo ciekawa smaku :D
OdpowiedzUsuńPiękny, chrupiący wynalazek, właśnie wróciłam z kina:)
OdpowiedzUsuńKompletna rozpusta! Brownie, karmel i popcorn w jednym :D rewelacja! I zachwyciłam się tymi zdjęciami... :D
OdpowiedzUsuństrasznie chciałabym spróbować!
OdpowiedzUsuńZa pokazywanie takich pyszności powinna byc surowa kara ;)o mamulku ale bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńnie dość, że brownie, to jeszcze karmel i popcorn!!!! moje kubki smakowe szaleją :)
OdpowiedzUsuńdlaczego popcorn bez dodatku soli? to mogłoby byś ciekawe połączenie słodkiego ze słonym.
OdpowiedzUsuńJa, wolę sama dozować ilość soli dlatego kupuje popcorn bez soli.
UsuńJa również nie przepadam za gotowym popcornem (za dużo soli), ale swojej roboty z odrobiną soli byłby na pewno lepszy ;)
UsuńSuper przepis. Ja dodałam warstwę masy z mleka w proszku i kakao( jak w przepisie na blok czekoladowy). Popcorn świetnie się wtopił. Polecam
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem ten karmel robiony samodzielnie kompletnie się nie nadaje za bardzo twardnieje i tworzy twarda skorupę
OdpowiedzUsuń