Przejdź do głównej zawartości

Brownie z popcornem i karmelem




Brownie z popcornem, karmelem i solą.



Składniki:



Ciasto:
  • 160 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego albo ekstraktu 

 Karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ciepłego mleka

Dodatkowo:
  • sól grubo ziarnista
  • popcorn ( bez dodatku soli, masła i innych ulepszaczy. Tradycyjny! )
  • patelnia z jasnym dnem

       Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy.Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
      Na patelnię wsypujemy cukier i ustawiamy na  średnim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać, zaczynamy delikatnie mieszać, aż cały cukier zamieni się w płyn, a kolor z miodowego zmieni się na brązowy. PROSZĘ UWAŻAĆ I NIE POPARZYĆ RĄK! Zdejmujemy patelnię z ognia i  dolewamy dwie łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy.
Popcorn przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Brownie wyjmujemy z formy, polewamy 1/2 częścią karmelu, układamy popcorn, który polewamy drugą częścią karmelu, posypujemy solą.

- Zamiast karmelu możemy wykorzystać masę krówkową z puszki. Wstawiamy puszkę do naczynia z gorącą wodą, wlewamy dwie łyżki mleka, mieszamy do połączenia.













Komentarze

  1. Fajny pomysł na ciacho! Z chęcią skusiłabym się na solidny kawałek... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapachniało amerykańskim snem:) Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaaa... ale genialnie wygląda! aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, ciasto z popcornem, nie wpadłabym na to, genialne i jeszcze ten karmel... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. AAAAA mamy obłęd w oczach! A jak walory smakowe????????

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, bardzo ciekawe połączenie smaków, ciekawa jestem tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ genialny pomysł, ubóstwiam słodko-słone smaki! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio kupiłam sobie czekoladę z popcornem i bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła :) Takie brownie z pewnością zniknęłoby szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności! to połączenie chodzi za mną od jakiegoś czasu, tylko z solonym karmelem

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne połączenie. to się musi udać :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach!
    Wspaniale wygląda i zapewne smakuje.
    Kompozycja smaków fantastyczna.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow... Muszę przyznać, że jestem pod wielkim wrażeniem Twoich pomysłów :-) Brownie wygląda rewelacyjnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale bosko wygląda:)! Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Łał co za połączenie. Brawo za odwagę. Sama bym zjadła tka pysznie wygląda.Ty to masz pomysły :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ale bosko wygląda:) jestem pod wielkim wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, ciasto z popcornem to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepysznie wygląda, poproszę kawałeczek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. jakie świetne, myślę, że dla kinomana takie ciasto pędzie wspaniałym prezentem:)

    OdpowiedzUsuń
  20. A to dopiero, ciasto z popcornem! Super pomysł, jestem bardzo ciekawa smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny, chrupiący wynalazek, właśnie wróciłam z kina:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kompletna rozpusta! Brownie, karmel i popcorn w jednym :D rewelacja! I zachwyciłam się tymi zdjęciami... :D

    OdpowiedzUsuń
  23. strasznie chciałabym spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  24. Za pokazywanie takich pyszności powinna byc surowa kara ;)o mamulku ale bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  25. nie dość, że brownie, to jeszcze karmel i popcorn!!!! moje kubki smakowe szaleją :)

    OdpowiedzUsuń
  26. dlaczego popcorn bez dodatku soli? to mogłoby byś ciekawe połączenie słodkiego ze słonym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, wolę sama dozować ilość soli dlatego kupuje popcorn bez soli.

      Usuń
    2. Ja również nie przepadam za gotowym popcornem (za dużo soli), ale swojej roboty z odrobiną soli byłby na pewno lepszy ;)

      Usuń
  27. Super przepis. Ja dodałam warstwę masy z mleka w proszku i kakao( jak w przepisie na blok czekoladowy). Popcorn świetnie się wtopił. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  28. Moim zdaniem ten karmel robiony samodzielnie kompletnie się nie nadaje za bardzo twardnieje i tworzy twarda skorupę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok