Przejdź do głównej zawartości

Placek z owocami




    Wiosna już jest lato powoli przychodzi najwyższy czas żeby zużyć zapasy owoców i zrobić miejsce w spiżarniach. Mam dla was bardzo fajny przepis na szybkie ciasto z owocami. Poradzi sobie z nim nawet amator pieczenia. Stary i sprawdzony przepis rodzinny na placek owocowy.



Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 200 g masła 
  • 7 jajek 
  • 2 kisiele wiśniowe 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka cukru + 5 łyżek + 2 łyżki 
  • 500 g owoców mogą być świeże, mrożone albo ze słoika np: jagody, maliny, porzeczki, wiśnie 

        Na sitko wsypujemy owoce i posypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy, aż puszczą sok. Kisiele mieszamy z trzema łyżkami maki pszennej. Na stolnice wsypujemy mąki, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 5 łyżek cukru. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 22x33 cm, posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce. Białka ubijamy ze szczyptą soli dodajemy szklankę cukru i ubijamy do momentu aż piana będzie sztywna a pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Do białek wsypujemy kisiele i delikatnie mieszamy. Piane wykładamy na owoce i rozkruszamy pozostałą część ciasta. Pieczemy 40 minut w 180*C.

- Ja użyłam owoce mrożone: porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny, wiśnie







Komentarze

  1. Mmm, super, uwielbiam takie owocowe ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozmarzyłam się przy tym placku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne zdjęcia Olu :)
    nie mogę się już doczekać na świeże owoce ... to ciasto kusi niezwykle ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takim ciastem lato w pełni, choć dopiero mamy kwiecień:-)). Fajowy, prosty przepis, a sam wypiek dodatkowo szalenie dekoracyjny i kolorowy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomniało mi się dzieciństwo, jak patrze na twój placuszek. Takie ciasta są rewelacyjne. Piękne kolorowe do tego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie. pamiętam ten placek z dzieciństwa, jak byłam taka baardzo mała.
    Babcia często dla mnie piekła smakołyki różne i różniste, w tym podobny placuszek do Twego.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie, niby zwykłe ciasto, a jakie pyszne :) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachęcający kawałek ciacha ;) Zjadłabym do kawki którą teraz popijam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mogę wiedzieć skąd jest ten talerzyk?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerzyki kupiłam na wiosce Czacz (okolice Kościana). A pochodzą one z Niemiec.

      Usuń
  10. Piękne ciasto i bardzo kuszące ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne ciacho :) takie wiosenne i kolorowe :) a wiesz że też ostatnio pomyślałam, że trzeba robić miejsce w zamrażarce :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Placek wygląda niezwykle smakowicie:) Mniam. Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz