Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową





    Czasami piekąc wymyślne ciasta zapominamy o klasykach. Jednym takim typowym klasykiem jest ciasto ze słonecznikiem. Nic wymyślnego a cieszy. Czyli bardzo kruche ciasto przełożone masą krówkową z dodatkiem prażonego słonecznika, wykończone śmietaną kremówką.


Składniki:

  • 600 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 1 łyżka smalcu 
  • 5 żółtek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 czubate łyżki śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 400 ml masy krówkowej 
  • 200 g masła temp. pokojowej
  • 200 g łuskanego słonecznika
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki żelatyny albo śmietan-fix 

      Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na pół i wyłożyć ciasto na dwie osobne blaszki o wymiarach 23x33 cm. Piec na złoty kolor w 180*C około 30 minut. Ostudzić.
     Słonecznik wrzucić na suchą patelnie. Ziarna prażyć mieszając, aby się nie przypaliły. Zarumienione pestki zdjąć z ognia i przestudzić.
     Masło przełożyć do miski, włożyć łyżkę masy krówkowej, połączyć. Dodać pozostałą część masy zostawiając około 50-70 g. Do masy wsypać 150 g słonecznika.
     Na kruche ciasto wyłożyć masę krówkową, przykryć drugim plackiem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać i położyć na ciasto. Posypać słonecznikiem i polać rozpuszczona masą krówkową ( do garnka z gorącą wodą włożyć puszkę, dodać łyżkę mleka i wymieszać do połączenia). Przechowywać w chłodnym miejscu.  






Komentarze

  1. Jak dla mnie rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie bardzo słodkie ale baaardzo pyszne:) Cudeńko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasto i śmietana równoważą słodycz masy krówkowej. Ciasto nie jest takie słodkie jak by się wydawało :}

      Usuń
  3. Olu, świetny i prosty pomysł na ciacho. Masa krówkowa + bita śmietana + kruche ciasto = słodki IDEAŁ:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, musi być bardzo słodziutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja nie znam tego ciacha, musi być smaczne, bardzo lubię słonecznika:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow musi być pyszne :) uwielbiam masę krówkową tak więc z pewnością przypadłoby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. masa krówkowa, mmm... i jeszcze dodatek słonecznika- pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  8. Słonecznik bardzo fajny pomysł, ze go dodałaś. Ciasto pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wygląda ! Aż slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jadłam nigdy :) wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. już poświątecznie zatęskniłam za ciastami ... a u Ciebie jak zawsze kuszące smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nie próbowałam łączyć masy krówkowej ze słonecznikiem, ale brzmi kusząco :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie znam ... a chętnie bym się poznała;)!

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam mniam:) wygląda rewelacyjnie, a jak musiało smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale dobre ciacho! MASA KRÓWKOWA <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Kilka razy robiłam taki placuszek. Nic trudnego ale naprawdę dobry.POLECAM:)))))))))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz