Przejdź do głównej zawartości

Ciasto ze słonecznikiem i masą krówkową





    Czasami piekąc wymyślne ciasta zapominamy o klasykach. Jednym takim typowym klasykiem jest ciasto ze słonecznikiem. Nic wymyślnego a cieszy. Czyli bardzo kruche ciasto przełożone masą krówkową z dodatkiem prażonego słonecznika, wykończone śmietaną kremówką.


Składniki:

  • 600 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 1 łyżka smalcu 
  • 5 żółtek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 2 czubate łyżki śmietany 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 400 ml masy krówkowej 
  • 200 g masła temp. pokojowej
  • 200 g łuskanego słonecznika
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżeczki żelatyny albo śmietan-fix 

      Mąkę przesiać, dodać masło, smalec i posiekać. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na pół i wyłożyć ciasto na dwie osobne blaszki o wymiarach 23x33 cm. Piec na złoty kolor w 180*C około 30 minut. Ostudzić.
     Słonecznik wrzucić na suchą patelnie. Ziarna prażyć mieszając, aby się nie przypaliły. Zarumienione pestki zdjąć z ognia i przestudzić.
     Masło przełożyć do miski, włożyć łyżkę masy krówkowej, połączyć. Dodać pozostałą część masy zostawiając około 50-70 g. Do masy wsypać 150 g słonecznika.
     Na kruche ciasto wyłożyć masę krówkową, przykryć drugim plackiem. Kremówkę ubić na sztywno, dodać rozpuszczoną żelatynę wymieszać i położyć na ciasto. Posypać słonecznikiem i polać rozpuszczona masą krówkową ( do garnka z gorącą wodą włożyć puszkę, dodać łyżkę mleka i wymieszać do połączenia). Przechowywać w chłodnym miejscu.  






Komentarze

  1. Jak dla mnie rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie bardzo słodkie ale baaardzo pyszne:) Cudeńko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasto i śmietana równoważą słodycz masy krówkowej. Ciasto nie jest takie słodkie jak by się wydawało :}

      Usuń
  3. Olu, świetny i prosty pomysł na ciacho. Masa krówkowa + bita śmietana + kruche ciasto = słodki IDEAŁ:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, musi być bardzo słodziutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja nie znam tego ciacha, musi być smaczne, bardzo lubię słonecznika:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow musi być pyszne :) uwielbiam masę krówkową tak więc z pewnością przypadłoby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. masa krówkowa, mmm... i jeszcze dodatek słonecznika- pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  8. Słonecznik bardzo fajny pomysł, ze go dodałaś. Ciasto pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wygląda ! Aż slinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jadłam nigdy :) wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. już poświątecznie zatęskniłam za ciastami ... a u Ciebie jak zawsze kuszące smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nie próbowałam łączyć masy krówkowej ze słonecznikiem, ale brzmi kusząco :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie znam ... a chętnie bym się poznała;)!

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam mniam:) wygląda rewelacyjnie, a jak musiało smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale dobre ciacho! MASA KRÓWKOWA <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Kilka razy robiłam taki placuszek. Nic trudnego ale naprawdę dobry.POLECAM:)))))))))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok