Jestem już z powrotem z przepisem na gorące ciasteczka. Pomyślicie, że zwariowałam na zewnątrz piękna, ciepła pogoda a ja chce was jeszcze rozgrzać ciasteczkami. Sory, ale tak to zemną bywa, że czasami działam pod chwilą jakiegoś impulsu. Zobaczę przepis albo zdjęcie i myślę sobie muszę to zrobić teraz i natychmiast. I tak było z ciasteczkami :D Kruche ciastko nadziane gorzką czekoladą z dodatkiem chilli. Rewelacyjnie smakują do kawy i fantastycznie komponują się z czerwonym winem.
Składniki na około 24 szt:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 7 łyżek mleka
- chilli
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na 30 minut, ale nie jest to konieczne.
Osobiście lubię wałkować kruche ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Ciasto się nie klei i nie muszę podsypywać mąką. Wałkujemy niezbyt cienko około 3-5 mm. Wykrawamy ciasteczka. W 1/2 wycinamy na środku dowolny wzorek np. gwiazdkę, serduszko. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i natłuszczoną. Pieczemy 15 minut w 180*C. Studzimy.
Nadzienie: Do miski wrzucamy połamana czekoladę, wlewamy mleko. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodajemy chilli. Ilość tej przyprawy zależy od nas. Wsypmy szczyptę, wymieszajmy i sprawdźmy czy nie jest za mało w razie czego można zawszę dosypać. Studzimy.
Ciasteczka układamy w pary. Na części bez wycięcia nakładamy nadzienie, dociskamy ciastkiem z wzorkiem i tak do wyczerpania. Przechowujemy w zamknięciu.
Olu, ależ ja Cię doskonale rozumiem - mam tak bardzo często, że musze upiec coć lub ugotować NATYCHMIAST:-). Moje dzisiejsze ciasto jest na to świetnym przykładem. A Twoje ciasteczka są urocze i bardzo baardzo hot. Mniam! :-)
OdpowiedzUsuńooo ciekawe te ciasteczka, kilka osób już mi je polecało, może czas je zrobić? :) Bardzo zachęcasz do tego :D
OdpowiedzUsuńChilli i czekolada to dla mnie idealny duet :) Muszą być pyszne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaka czekolada z "charakterem" jest wspaniała ... trochę nieba , trochę piekła - uwielbiam tak :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie smaków, a ciasteczka wyborne !
OdpowiedzUsuń