Przejdź do głównej zawartości

Hot cookies




      Jestem już z powrotem z przepisem na gorące ciasteczka. Pomyślicie, że zwariowałam na zewnątrz piękna, ciepła pogoda a ja chce was jeszcze rozgrzać ciasteczkami. Sory, ale tak to zemną bywa, że czasami działam pod chwilą jakiegoś impulsu. Zobaczę przepis albo zdjęcie i myślę sobie muszę to zrobić teraz i natychmiast. I tak było z ciasteczkami :D Kruche ciastko nadziane gorzką czekoladą z dodatkiem chilli. Rewelacyjnie smakują do kawy i fantastycznie komponują się z czerwonym winem.



Składniki na około 24 szt:

  • 2 szklanki mąki 
  • 3 łyżki mąki krupczatki 
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 czubate łyżki kwaśnej śmietany 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 7 łyżek mleka 
  • chilli

        Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone na kawałki i pozostałe składniki. Zagniatamy. Ciasto możemy włożyć do lodówki na 30 minut, ale nie jest to konieczne.
Osobiście lubię wałkować kruche ciasto między dwoma arkuszami pergaminu. Ciasto się nie klei i nie muszę podsypywać mąką. Wałkujemy niezbyt cienko około 3-5 mm. Wykrawamy ciasteczka. W 1/2 wycinamy na środku dowolny wzorek np. gwiazdkę, serduszko. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i natłuszczoną. Pieczemy 15 minut w 180*C. Studzimy.  
        Nadzienie: Do miski wrzucamy połamana czekoladę, wlewamy mleko. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodajemy chilli. Ilość tej przyprawy zależy od nas. Wsypmy szczyptę, wymieszajmy i sprawdźmy czy  nie jest za mało w razie czego można zawszę dosypać. Studzimy.
Ciasteczka układamy w pary. Na części bez wycięcia nakładamy nadzienie, dociskamy ciastkiem z wzorkiem i tak do wyczerpania. Przechowujemy w zamknięciu.







Komentarze

  1. Olu, ależ ja Cię doskonale rozumiem - mam tak bardzo często, że musze upiec coć lub ugotować NATYCHMIAST:-). Moje dzisiejsze ciasto jest na to świetnym przykładem. A Twoje ciasteczka są urocze i bardzo baardzo hot. Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo ciekawe te ciasteczka, kilka osób już mi je polecało, może czas je zrobić? :) Bardzo zachęcasz do tego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chilli i czekolada to dla mnie idealny duet :) Muszą być pyszne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka czekolada z "charakterem" jest wspaniała ... trochę nieba , trochę piekła - uwielbiam tak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne połączenie smaków, a ciasteczka wyborne !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok