Przejdź do głównej zawartości

Ciasto milka




     Dlaczego milka? A no dlatego, że do kremu zużyłam litr mleka. Oprócz tego na każdej warstwie mlecznej znajduje się sos wykonany z czekolady mlecznej milka. Ciasto jest wyjątkowe bardzo delikatne, rozpływa się w ustach, kremowe i smakuje trochę jak Kinder czekolada. Mleko zamknięte w czekoladzie. Delicja!



Składniki:


Biszkopt:
  • 7 jajek 
  • 7 łyżek cukru 
  • 7 łyżek maki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki kakao 
  • 7 łyżek gorącej wody 

Krem:
  • 1 litr mleka 
  • 180 g mąki pszennej 
  • 150 g cukru 
  • 100 g białej czekolady 
  • 250 g masła  temp. pokojowa

Sos:
  • 200 g mlecznej czekolady milka 
  • 5 łyżek mleka 
  • 120 g masła 


       Biszkopt: Białka ubić na sztywno, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru i żółtka. Przy pomocy rózgi albo łyżki delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem. Kakao rozpuścić w wodzie i połączyć z masą. Wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23x33 cm i piec w piekarniku około 30 minut w 180*C.
       Krem: Odlać szklankę mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Jak powstaną grudki należy przetrzeć przez sitko. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę mleczno-mączną. Zmniejszamy ogień, wrzucamy białą czekoladę połamaną na małe kosteczki. Cały czas mieszamy do momentu zgęstnienia i do momentu aż masa zacznie pyrkać. Musimy uważać żeby nie przypalić! W trakcie studzenia masa jeszcze zgęstnieje! Studzimy do temperatury pokojowej. Masło rozkręcamy, dodajemy po łyżce kremu. Jeśli powstaną grudki możemy je zlikwidować używając miksera.
      Sos: Do miski wrzucamy połamaną czekoladę, masło, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Studzimy, masa musi dobrze zgęstnieć inaczej po nałożeniu na ciasto może ściekać po bokach. Jeśli zdarzy się taka wpadka włóżmy ciasto do lodówki!
      Biszkopt przekrawamy na pół. Na ciasto nakładamy 1/2 masy mlecznej następnie wylewamy połowę sosu czekoladowego, przykrywamy biszkoptem, masa mleczna i na koniec sos. Masę mleczną i sos czekoladowy należy równomiernie rozsmarować na całym biszkopcie.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu. Do ciasta fantastycznie pasują truskawki, maliny albo jagody.





Komentarze

  1. Mój Boże, ani przez sekundę nie wątpilam, że to delicja! :-)) Wygląda niesamowicie, a z tego co czytam, smakować musi wprost obłędnie. No i dzieciaki na pewno za nim przepadają też!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) poproszę kawałeczek albo i dwa:P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny kawałeczek! Wygląda na bardzo lekkie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, jestem pewna, ze jest znakomite! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. prezentuje się bosko! mleczny krem z dodatkiem białej śmietany kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudna ta milka, podoba mi się ta mleczna masa z dodatkiem białej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto wygląda pysznie. Bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. połączenie smaków idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda niesamowicie :) na pewno by mi smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Milka jest cudowna!
    Marzę o takim pięknym kawałku do porannej kawy...

    OdpowiedzUsuń
  12. No super, ale powiem Ci że bardzo oryginalny przepis na biszkopt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wstawiaj wodę na herbatę, szykuj talerzyki, bo ja biegnę załapać się na kawałek tych cudowności :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  15. po zdjęciu i składnikach widzę, że musi być przepyszny !

    OdpowiedzUsuń
  16. Lekko i pysznie i w dodatku pięknie wygląda :)!

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda nieziemsko:) takie widoki na takiego łasucha jak ja działają niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kojarzy mi się z Kinder Mleczną Kanapką :) tylko w rozmiarze XXXXL! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobrze że ja nie mogę jeść takich delicji, bo bym pożarła razem z talerzem. Wygląda bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z pewnością zrobię takie ciasto jak tylko posiądę umiejętność pieczenia biszkoptu :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gdy jest tak czekoladowo - to ja się oprzeć nie umiem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudne i bardzo przepysznie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. zrobiłam!!! mniaaaaaaaami
    tylko krem troszkę luźny mi wyszedł ale ogólnie oki

    OdpowiedzUsuń
  24. zrobiłam :) pyszka :) ciasto wygląda pięknie, ładnie się kroi i dobrze się 'trzyma' ;) super alternatywa dla lodów!! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę :D i troszeczkę zazdroszczę bo zjadła bym kawałek :D

      Usuń
  25. A ja się zawiodłam trochę. Spodziewałam sie ciasta z pysznym śmietankowym kremem, a wyszło ciast z rzadką masą budyniową :/. Jak ktoś lubi masy budyniowe to nie tak źle, ale nie tego się spodziewałam, zwłaszcza, że była rzadziutka. Dodam, że w pełni trzymałam się przepisu, a do masy wrzuciłam białą Milkę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz