Przejdź do głównej zawartości

Tarta " Śliwka w czekoladzie"



    Środek zimy a ja mam zachciewajkę na śliwki :}  Jak jest zachcianka to należy ulec pokusie i nie żałować sobie. No i jest tarta na bardzo kruchym spodzie z nadzieniem śliwkowym, oblana czekoladą. Mniam, mniam, delicja! W zimie można użyć mrożonych śliwek, ale latem proponuje użyć świeżych, ważne jest to, żeby były dojrzałe. Gwarancją dobrego smaku tarty jest dobra czekolada. Wielbiciele śliwek w czekoladzie będą zachwyceni!


Składniki:


Ciasto:
  • 220 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru 

Nadzienie:
  • 450 g śliwek mrożonych albo świeżych
  • 100 g cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego 

Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
 

      Śliwki rozmrozić. Drobno pokroić ( ze skórką), zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny ( można na całą noc). Mąkę z masłem drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Foremkę natłuścić. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Przełożyć do foremki i docisnąć do brzegów, po nakłuwać widelcem. Do śliwek ( nie wylewać soku!) wsypać budyń i dokładnie wymieszać, przelać na ciasto. Piekarnik nagrzać do 180*C włożyć tartę i piec około 40-45 minut.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać olej,cukier, sol i roztopić nad garnkiem z gotującą się wodą.
Gorącą jeszcze tartę polać czekoladą i odstawić do ostygnięcia.
Bon appetit!






Komentarze

  1. Ciekawi mnie, jak smakowałoby z suszonymi śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suszonymi jeszcze nie jadłam. Można spróbować zalać suszone śliwki letnią wodą około 300 ml i odstawić na godzinę aby nasiąkły. Potem wsypać budyń i wlać na ciasto.

      Usuń
  2. ojej, ale cudowność :-) Wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śliwki w czekoladzie :) Mam w planach zrobić sernik z ich dodatkiem, ale Twoja tarta też kusi :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, brak słów, tylko miłe wyobrażenie... z suszonymi też byłaby pycha, co nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno! Tylko pamiętaj żeby zalać śliwki letnią wodą.

      Usuń
  6. Czeko-śliwka - idealny duet smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że mamy podobną zachciewajkę :) Ja jestem właśnie w trakcie przygotowywania tortu o tej samej nazwie :D Tarta wygląda niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarty są świetne. Niezawodne!
    Twoja musi być pyszna, połączenie doskonałe. Tak mało używam śliwek...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ kusisz:) Piękna ta tarta, śliwki w czekoladzie uwielbiam więc porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudeńko!
    Po prostu jedyna!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna tarta i też od kilku dni śliwki za mną "chodzą":)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sliwki w czekoladzie są pyszne, a co dopiero w takiej tarcie... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale boskie połączenie:)! Porywam kawałeczek..

    OdpowiedzUsuń
  14. o kurcze! ale ona jest kusząca i taka równa!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglada kusząco :) jak dobrze ze mam w zamrazarce woreczek sliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności!
    Tak się zastanawiam, jak by smakowała z suszonymi śliwkami... :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojj mojej mamie na pewno by posmakowała taka tarta - jest fanką śliwek w czekoladzie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliwka i czekolada to świetne połączenie. Od dłuższego czasu myślę o jakimś cieście ze śliwkami suszonymi i czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszna ! Wyborna tarta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz