Oryginalne ciasto pasterza robi się z jagnięciny, ja postanowiłam pokombinować i zamieniłam mięso na rybę do tego sos musztardowy i wyszło bajecznie pyszne danie.
Składniki:
- 500 g łososia
- 500 g ziemniaków
- 200 ml bulionu
- 200 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka posiekanej natki i koperku
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Ziemniaki ugotować tak jak zawsze, odcedzić wodę, dodać łyżkę masła, 50 ml mleka i zrobić puree.
Łososia pokroić w grubą kostkę, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę cały czas mieszając wlać bulion i mleko. Do beszamelu dodać musztardę, cukier, pietruszkę, koperek doprawić solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuścić, wyłożyć rybę, polać sosem i przykryć puree. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200*C.
Lubię te Twoje kombinacje:-)! Zamiast ciasta pasterza wyszło..ciasto rybaka:-), ale jak dla mnie, to tylko lepiej, bo ryby przedkładam nad mięcho:-).
OdpowiedzUsuńUwielbiam shepherds pie i sama robie czesto, ale z ryba jeszcze nie robilam. Twoj wyglada bardzo zachecajaco
OdpowiedzUsuńNie robiłam i nie jadłam, ale widzę, że mogłoby mi bardzo smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające danie, wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńMniam! Łosoś to ostatnio mój faworyt :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne ;) Uwielbiam łososia! :)
OdpowiedzUsuń