Jedna z moich ulubionych przekąsek. Chrupiące orzechy w cynamonowej panierce. Te sklepowe mogą się schować. Często mieszam kilka gatunków orzechów, ale zdecydowanie najlepiej smakują mi orzechy włoskie.
Składniki:
- 500 g orzechów
- 1 białko
- 1 łyżka wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Białka z wodą delikatnie ubić na pianę. Dodać cukier, cynamon, sól i delikatnie wymieszać. Dorzucić orzechy i lekko wymieszać. Orzechy przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 120*C około godziny, co jakiś czas mieszając.
Cudnie podane. Takiej przekąski jeszcze nie robiłam, a orzechy uwielbiam. Wszystkie! :-)
OdpowiedzUsuńOrzechy mają jedną wadę - uzależniają :D
UsuńA ja orzechy lubię same, bez panierki. :) Ale ta wygląda super.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je:) Kiedyś robiłam w wersji pikantnej do piwa:]
OdpowiedzUsuńDo szybkiego schrupania <3
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :-)
OdpowiedzUsuńOla, a niech się schowają te "sklepowe", te o niebo lepsze, bo swoje:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego na nowy rok!
Lubię tych, co mieszkają w Pyrlandii:) - sama miałam tam swój 4 letni epizod:)
Dziękuje :D Pozdrawiam.
UsuńMmm, pychotka :)
OdpowiedzUsuń