Przejdź do głównej zawartości

Chleb walentynkowy



Planujecie zrobić kolację walentynkową? Jeśli tak potrzebny będzie chleb! 


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 220 ml soku z buraków 
  • 1 łyżka soli
  • 50 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • kostki lodu

     Sok z buraków delikatnie podgrzać. Do szklanki wlać 100 ml soku, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać, sól, oliwę, rozczyn i sok z buraków. Zagnieść ciasto ( jeśli ciasto klei się do rąk dosypać troszeczkę mąki). Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
    Ciasto wyjąć na blat oprószony mąką. Utworzy z ciasta kulę, w środku zrobić dziurę i rozciągnąć ciasto tworząc koło. Przenieść na blaszkę i uformować kształt serca.





Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Nagrzać piekarniki do 180*C, na dolną blaszkę wrzucić kostki lodu. Ciasto oprószyć mąką i wstawić do piekarnika na 40 minut. Studzić na kratce.
Z podanych składników wyjdą dwa średniej wielkości serca.








Komentarze

  1. Olu, a skąd masz taki firmowy:-) fartuszek? Sama robiłaś ten napis, czy to się gdzieś zamawia? A chlebek...niespotykany... Kształt i kolor idealny na dzień zakochanych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fartuszek kupiony na jarmarku a napis zamawiałam :}

      Usuń
    2. Hmmmm....a uchylisz rąbka tajemnicy, gdzie taki napis można sobie zrobić? :-)

      Usuń
    3. W Poznaniu centrum handlowym M1 jest stoisko z komputerowym wyszywaniem.

      Usuń
  2. Już walentynki... jak ten czas szybko leci.
    Chlebek bardzo pomysłowy, jak 2 osoby sie za niego wezmą, to w końcu się spotkają w jakims punkcie :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. z daleka wygląda jak kiełbaska :) czy smakuje jak bagietka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł! Robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu, znakomity pomysł ! Chlebek od serca :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz