Przeważnie robię sernik z brzoskwiniami tym razem postanowiłam je zamienić na jabłka. Dodałam kruszonkę z granoli i wyszedł świetny sernik.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki
- 70 g cukru
- 50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych
- 90 g masła
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg sera
- 500 g jabłek
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 cytryny
- 170 g cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka:
- 100 g masła
- 4 łyżeczki cukru
- 50 g mąki
- 50 g granoli czekoladowej
Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła, orzechów i soli zagniatamy kruche ciasto. Formę o średnicy 26 cm, natłuszczamy i wykładamy kruche ciasto, posypujemy bułką tartą i układamy obrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
Jajka ubijamy na pianę, dosypujemy cukry i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy ser, sok z cytryny, mleko i wszystko łączymy.
Na jabłkach rozkładamy masę serową. Pieczemy 60-80 minut w 180*C. Po 30 minutach posypujemy sernik kruszonką. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Hmmm.... u mnie też dziś serniczek:-), ale całkiem inny. Kocham serniki właśnie za tę różnorodność i bogactwo możliwości.
OdpowiedzUsuńKruszonka z granoli - musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńJestem sernikomaniaczką, więc nie mogłabym sie oprzeć kawałkowi Twojego wypieku! I jeszcze z kruszonką!
OdpowiedzUsuńI jak tu zasnąć, jak słodkiego nagle się chce?:)
OdpowiedzUsuńMam ochotę przygotować sernik z jabłkami od dłuższego czasu - Twój wygląda tak apetycznie, że chyba w końcu się za to zabiorę :)
OdpowiedzUsuń