Przejdź do głównej zawartości

Sernik z jabłkami i kruszonką



Przeważnie robię sernik z brzoskwiniami tym razem postanowiłam je zamienić na jabłka. Dodałam kruszonkę z granoli i wyszedł świetny sernik.



Składniki:


Ciasto:
  • 125 g mąki 
  • 70 g cukru 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów laskowych
  • 90 g masła
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego 
  • szczypta soli

Masa serowa:
  • 1 kg sera 
  • 500 g jabłek 
  • 5 jajek 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 cytryny 
  • 170 g cukru 
  • 1 łyżka bułki tartej 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 50 g mąki
  • 50 g granoli czekoladowej 

      Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła, orzechów i soli zagniatamy kruche ciasto. Formę o średnicy 26 cm, natłuszczamy i wykładamy kruche ciasto, posypujemy bułką tartą i układamy obrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
     Jajka ubijamy na pianę, dosypujemy cukry i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy ser, sok z cytryny, mleko i wszystko łączymy.
Na jabłkach rozkładamy masę serową. Pieczemy 60-80 minut w 180*C. Po 30 minutach posypujemy sernik kruszonką. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.



Komentarze

  1. Hmmm.... u mnie też dziś serniczek:-), ale całkiem inny. Kocham serniki właśnie za tę różnorodność i bogactwo możliwości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka z granoli - musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem sernikomaniaczką, więc nie mogłabym sie oprzeć kawałkowi Twojego wypieku! I jeszcze z kruszonką!

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak tu zasnąć, jak słodkiego nagle się chce?:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam ochotę przygotować sernik z jabłkami od dłuższego czasu - Twój wygląda tak apetycznie, że chyba w końcu się za to zabiorę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz