Przejdź do głównej zawartości

Ciasto w puszce



  Czyli jak wykorzystać zbędny śmieć i zrobić z niego foremkę do ciasta. Pomysł na pewno spodoba się ekologom. Po upieczeniu można zapakować w celofan i podarować komuś :D



Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g drożdży 
  • 50 g roztopionego masła 
  • szczypta soli 
  • 2 żółtka 
  • 150 g bakalii 
  • puszki 

     Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Zagniatamy. Bakalie mieszamy z 1 łyżką mąki, dodajemy do ciasta, łączymy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia około 2 godziny.
     Puszki wykładamy natłuszczonym pergaminem, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temp. 180*C około 30 minut.
Po przestygnięciu, można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.







Komentarze

  1. Nie dość, że ekologiczne, to jeszcze świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Efekt identyczny jak przy pieczeniu włoskiej babki pannettone, foremka również. Ciacho wygląda cudnie. Super stylizacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł i wykonanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna myśl! Wygląda bajecznie.:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne to jest! Już zaczynam zbierać puszki :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne, bardzo pomysłowe, na słodki upominek idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne :) Te puszki dodały całości niesamowitego uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piekłam kiedyś ciasta w słoikach, wywołały niemałe zaskoczenie :) w puszkach wyglądają nawet bardziej elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fenomenalne:)Idealne na prezent:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię takie orginalne pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś piekłam często w słoiku.
    Dla każdego indywidualnie.
    Wykorzystanie puszek też mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! To naprawdę wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jesteś genialna!!!! Zakochałam się w tym pomyśle:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo pomysłowe i tak pięknie wygląda ! Wspaniałe zdjęcia !!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Główka Makówka!!! ;))) Nieźle wykombinowane!

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł. Zdjęcia rewelacyjne, wszystko dopracowane:)

    OdpowiedzUsuń
  17. świetnie wygląda! idealne na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny blog :))
    Ciekawy post ;] Podoba mi się !!!
    Życzę miłego weekendu.

    Zapraszam również do mnie :)
    I na moją stronę https://www.facebook.com/pages/In-another-light/413836138693856
    Za polubienie byłabym ogromnie wdzięczna !

    OdpowiedzUsuń
  19. cuudowne! ja tez juz zbieram puszki! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny pomysł! Muszę zacząć zbierać takie różne skarby, które często wyrzucam bez zastanowienia się.. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok