Przejdź do głównej zawartości

Ciasto migdałowo-pomarańczowe




            To jedno z tych ciast, które się szybko robi i jeszcze szybciej zjada :] Kruche ciasto w połączeniu z masą migdałowo- pomarańczową tworzy wspaniały smak. Ciasto jest delikatne, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam.



Składniki:

  • 500 g mąki 
  • 150 g cukru 
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego 

Nadzienie:
  • 250 g zmielonych migdałów 
  • 2 pomarańcze 
  • 150 g cukru 

     Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
     Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Do naczynia przesypać migdały, cukier, dodać skórkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy ( powinno być 3/4 szklanki). Wszystko wymieszać do połączenia składników.
    Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blaszkę, nałożyć  nadzienie i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec w 200*C około 40 minut.

Ciasto można dodatkowo polukrować.
50 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z pomarańczy



Komentarze

  1. Musi być pyyyszne :) Chyba nawet mam wszystkie składniki - może wypróbuję? :) Dodaję do obserwowanych i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie potrafię się oprzeć ciastom z pomarańczami i ciagle testuję nowe przepisy. Twój więc również sobie zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. uważam, że by mi zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie pyszne i szybkie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. To nadzienie migdałowo-pomarańczowe bardzo mnie zaciekawiło, przepis do zrobienia - koniecznie!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz