To jedno z tych ciast, które się szybko robi i jeszcze szybciej zjada :] Kruche ciasto w połączeniu z masą migdałowo- pomarańczową tworzy wspaniały smak. Ciasto jest delikatne, bardzo kruche i bardzo smaczne. Polecam.
Składniki:
- 500 g mąki
- 150 g cukru
- 250 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Nadzienie:
- 250 g zmielonych migdałów
- 2 pomarańcze
- 150 g cukru
Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać jajka, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Do naczynia przesypać migdały, cukier, dodać skórkę i wyciśnięty, przecedzony sok z pomarańczy ( powinno być 3/4 szklanki). Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blaszkę, nałożyć nadzienie i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec w 200*C około 40 minut.
Ciasto można dodatkowo polukrować.
50 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Musi być pyyyszne :) Chyba nawet mam wszystkie składniki - może wypróbuję? :) Dodaję do obserwowanych i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie potrafię się oprzeć ciastom z pomarańczami i ciagle testuję nowe przepisy. Twój więc również sobie zapisuję.
OdpowiedzUsuńuważam, że by mi zasmakowało.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie pyszne i szybkie ciasta!
OdpowiedzUsuńTo nadzienie migdałowo-pomarańczowe bardzo mnie zaciekawiło, przepis do zrobienia - koniecznie!!! :)
OdpowiedzUsuń