Przejdź do głównej zawartości

Pieczone udka z kurczaka - Najlepsze!



   Dokładnie są najlepsze! Mięso jest bardzo soczyste, pięknie odchodzi od kości a dzięki całonocnemu marynowaniu do mięsa przenikają wszystkie aromaty i smaki przypraw.
Kilka lat temu przeszukując net, natknęłam się na ten przepis, wypróbowałam i zakochałam się!
Tylko tym razem zamiast całych udek zamarynowałam podudzia, ale podam oryginalny przepis taki jaki znalazłam na 10 udek.


Składniki:

  • 10 udek 
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu kolorowego
  • 3 czubate łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 3 łyżki soli
  • papryka ostra albo słodka
  • 1 litr przegotowanej, zimnej wody
  • pergamin

     Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, pieprz kolorowy, majeranek, tymianek, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wsypujemy sól i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia, wlewamy 1 l zimnej wody, wkładamy umyte udka, dociskamy talerzem i odstawiamy w chłodnę miejsce na całą noc.
     Na drugi dzień mięso wyciągamy z zalewy i pozwalamy mu obeschnąć. Na natłuszczonej blaszce układamy mięso, na wierzchu posypujemy papryką. Wielkość pergaminu należy dopasować do formy, zwinąć w kulkę i zmoczyć po bieżącą wodą. Papierem przykrywamy mięso. Piekarnik nagrzewamy do 240*C i wkładamy blachę. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 200*C i pieczemy jeszcze 60 minut.







Komentarze

  1. cudowne kurczaczki:) bardzo lubię i sama szukam idealnego przepisu, więc i Twój wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba wolę podudzia od całych udek, bo jakoś tak fajniej je się je:-). Z takim zestawem przypraw, muszą być bardzo aromatyczne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój Młody uwielbia kuraka pod każdą postacią :) Taką tez! Mnie natomiast interesuje ta suróweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie mięsko! ale bym zjadła, nawet teraz na noc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! :) Uwielbiam...takie z mocno przypieczoną skórką :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się z Tobą ... pieczone udka czy podudzia z kurczaka to doskonałe danie ... odpisałam przepis na marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marynata jest świetna! Można zamarynować np. szynkę, potem ją upiec i wędlina domowa gotowa :}

      Usuń
  7. Dziś zrobiłem marynate jutro piekę zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, zjedliśmy, kurczak naprawdę pyszny i b. łatwy do zrobienia.
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. a mnie tu brakuje czosnku, czy na pewno nie należy go dodawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie dodawałam i nie czułam takiej potrzeby, ale jeśli masz ochotę go dodać to jak najbardziej :D Pozdro

      Usuń
  10. Witam a czym można zastąpić pergamin? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pergamin do pieczenia można kupić w każdym spożywczaku więc nie wiem w czym jest problem? A jeśli koniecznie chcesz zastąpić pergamin to może wybierz przykrywkę ;]

      Usuń
  11. Witam.
    Chciałem zapytać odnośnie tego pergaminu. Czy należy nim przykryć naczynie, czy położyć go bezpośrednio na mięso? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Bezpośrednio na mięso, dokładnie opatul z każdej strony :D Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dzięki Olu :) Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok