Dokładnie są najlepsze! Mięso jest bardzo soczyste, pięknie odchodzi od kości a dzięki całonocnemu marynowaniu do mięsa przenikają wszystkie aromaty i smaki przypraw.
Kilka lat temu przeszukując net, natknęłam się na ten przepis, wypróbowałam i zakochałam się!
Tylko tym razem zamiast całych udek zamarynowałam podudzia, ale podam oryginalny przepis taki jaki znalazłam na 10 udek.
Składniki:
- 10 udek
- 2 szklanki wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu kolorowego
- 3 czubate łyżki majeranku
- 2 łyżki tymianku
- 3 łyżki soli
- papryka ostra albo słodka
- 1 litr przegotowanej, zimnej wody
- pergamin
Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, wrzucamy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, pieprz kolorowy, majeranek, tymianek, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wsypujemy sól i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia, wlewamy 1 l zimnej wody, wkładamy umyte udka, dociskamy talerzem i odstawiamy w chłodnę miejsce na całą noc.
Na drugi dzień mięso wyciągamy z zalewy i pozwalamy mu obeschnąć. Na natłuszczonej blaszce układamy mięso, na wierzchu posypujemy papryką. Wielkość pergaminu należy dopasować do formy, zwinąć w kulkę i zmoczyć po bieżącą wodą. Papierem przykrywamy mięso. Piekarnik nagrzewamy do 240*C i wkładamy blachę. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 200*C i pieczemy jeszcze 60 minut.
cudowne kurczaczki:) bardzo lubię i sama szukam idealnego przepisu, więc i Twój wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńJa chyba wolę podudzia od całych udek, bo jakoś tak fajniej je się je:-). Z takim zestawem przypraw, muszą być bardzo aromatyczne...
OdpowiedzUsuńMój Młody uwielbia kuraka pod każdą postacią :) Taką tez! Mnie natomiast interesuje ta suróweczka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie mięsko! ale bym zjadła, nawet teraz na noc :)
OdpowiedzUsuńMniam! :) Uwielbiam...takie z mocno przypieczoną skórką :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą ... pieczone udka czy podudzia z kurczaka to doskonałe danie ... odpisałam przepis na marynatę :)
OdpowiedzUsuńMarynata jest świetna! Można zamarynować np. szynkę, potem ją upiec i wędlina domowa gotowa :}
UsuńDziś zrobiłem marynate jutro piekę zobaczymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak smakowało.
UsuńPozdrawiam!
Zrobiłam, zjedliśmy, kurczak naprawdę pyszny i b. łatwy do zrobienia.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
Bardzo się cieszę :D Pozdrawiam, Ola
Usuńa mnie tu brakuje czosnku, czy na pewno nie należy go dodawać?
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam i nie czułam takiej potrzeby, ale jeśli masz ochotę go dodać to jak najbardziej :D Pozdro
UsuńWitam a czym można zastąpić pergamin? ;)
OdpowiedzUsuńPergamin do pieczenia można kupić w każdym spożywczaku więc nie wiem w czym jest problem? A jeśli koniecznie chcesz zastąpić pergamin to może wybierz przykrywkę ;]
UsuńPycha! Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńChciałem zapytać odnośnie tego pergaminu. Czy należy nim przykryć naczynie, czy położyć go bezpośrednio na mięso? Pozdrawiam.
Witam! Bezpośrednio na mięso, dokładnie opatul z każdej strony :D Pozdrawiam
UsuńDzięki Olu :) Pozdrawiam
Usuń