Przejdź do głównej zawartości

Pączki z ajerkoniakiem



     Zapraszam dzisiaj wszystkich na pączki i to nie byle jakie bo z masą ajerkoniakową.
Polecam ciasto jest mięciutkie a masa przepyszna!


Składniki:

Ciasto:
  • 1 kg mąki luksusowej 
  • 0,5 kg mąki krupczatki 
  • 200 g rozpuszczonego masła (nie może być gorące)
  • 7 żółtek 
  • 7 jajek 
  • 100 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru 
  • szczypta soli 
  • 260 ml letniego mleka 
  • 1 kieliszek wódki 

Nadzienie:
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki 
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru 

 Dodatkowo:
  • tłuszcz do smażenia 
  • polewa czekoladowa albo lukier 

      Do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. W kąpieli wodnej ubijamy jajka, żółtka, sól i cukier do momentu, aż masa zrobi się jasnożółta. Do miski przesiewamy mąki, wlewamy masło, masę jajeczną,wódkę, mieszamy na koniec dodajemy drożdże. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie może być zbite, twarde w dotyku musi być miękkie! Jeśli będzie zbite należy dolać odrobinę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
     Nadzienie:Żółtka, cukier i ajerkoniak ubijamy na jasnożółtą masę. Do masy dodajemy trzy łyżki mleka i mąkę, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy, wlewamy masę ajerkoniakową i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia.Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
     Ciasto wałkujemy na grubość około 3 cm. Przy pomocy szklanki albo okrągłej foremki wycinamy koła, ciasto delikatnie rozciągamy w rękach, nakładamy nadzienie i zlepiamy. Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
     Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy pączki i smażyć z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Przestudzone pączki polewamy polewą albo lukrem.





Komentarze

  1. na noc? takie cuda?!
    no wiesz Ty co!
    ale i tak CI porwę jednego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ajerkoniak :-) nadzienie zapisuję do wykorzystania

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję,że tym razem się załapie hihi:))

    OdpowiedzUsuń
  4. aż ślinka cieknie! pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie pączusie pochłaniałabym z rozkoszą...:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie mogę. Wszystkie pieczecie pączki! Moje Wy mistrzynie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie!;) Ależ smakowitości wychodzą spod Twej ręki...;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda ten pączuś ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. O jaaa! Oszaleć idzie w ostatnich dniach. Wszędzie pączki! Takie piękne, pulchne, usmiechające się znad monitora...Ach i jeszcze z ajerkoniakiem...Ja chcę! Teraz!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne! Pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne pączusie ze smakowitym nadzieniem ! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne! Takie pyszne maluszki!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe pączuszki :):)
    chociaż przyznam się , że w kwestii pączków jestem konserwatystką i jeśli mam wybór - to zawsze sięgam po te z różaną konfiturą ... ale Twoich pączusiów z ajerkoniakiem skosztowałabym z wielką chęcią :)gdyby tak można było sięgnąć po jednego :):):)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie malutkie, a jak bogato nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A na jakim tłuszczu smażysz? Tylko nie mów, że na smalcu... brrr! Najlepsze pączki są na oleju rzepakowym (zdrowiej i bez smaku oleju, bo rzepakowy nie ma smaku wcale) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pączki smażyłam na oleju rzepakowym :D Na smalcu nie są takie najgorsze :}
      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok