Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 50 g drożdży
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szynka
- serek ziołowy almette
- 30 g sera żółtego
- jajko
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i wałkujemy na kształt prostokąta. Na cieście rozprowadzamy serek ziołowy, układamy plasterki szynki i posypujemy startym serem. Zwijamy jak roladę, ostrym nożem albo nożyczkami robimy nacięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy makiem. Pieczemy w 200*C 30-40 minut.
Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDomowe pieczywko nie ma sobie równych. Z przyjemnością zjadłabym trochę takiego chlebka z pysznym nadzieniem.
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda i tak też musi smakować :) Nie piekłam jeszcze chlebka z nadzieniem, muszę się kiedyś za to wziąć...
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ten chlebek. Na pewno wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuń