W nowym roku zapraszam na smaczne połączenie karkówki i kapusty.
Przy okazji życzę aby ten rok był treściwy, obfity i szczęśliwy dla wszystkich :}
Pozdrawiam Ola
Składniki:
- 1 kg karkówki
- mała główka kapusty
- 2 cebule
- 4 suszone grzyby
- 4 marchewki
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- olej
- ostra papryka
- sól i pieprz
- 2 listki laurowe
- zasmażka: 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Mięso pokroić w kawałki, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę posiekać podsmażyć na tym samym tłuszczu, na którym smażyło się mięso.Wrzucić do mięsa. Na patelnie wlać szklankę bulionu i chwile pogotować, przelać do garnka, dorzucić grzyby w raz z wodą, w której się moczyły, listki laurowe i szklankę bulionu. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez godzinę.
Kapustę poszatkować, marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę podsmażyć na maśle, dodać kapustę. Chwilę dusić. Warzywa dodać do mięsa. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i chwile podgrzać, rozrzedzić śmietaną i odrobiną wywaru. Wlać wszystko do mięsa, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem albo ziemniakami.
Pyszne połączenie. Urocze miseczki:-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak tradycyjne smaki:)!
OdpowiedzUsuńWróciłam, by jeszcze popatrzeć na te miseczki:-). Gdzie można takie kupić? Bardzo by mi sie przydały.
OdpowiedzUsuńW Pepco :}
UsuńPozdrawiam :D
Lubię takie konkretne dania :) super wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie dania nigdy nie wychodzą z kulinarnej mody!;) Pięknie podane, aż je się oczami;)
OdpowiedzUsuńKażdy z produktów wprowadza kolorytu do potrawy. Pycha. Konkret to jest to! A nie pici piciu jakieś. Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuń