Przejdź do głównej zawartości

Tarta " Śliwka w czekoladzie"



    Środek zimy a ja mam zachciewajkę na śliwki :}  Jak jest zachcianka to należy ulec pokusie i nie żałować sobie. No i jest tarta na bardzo kruchym spodzie z nadzieniem śliwkowym, oblana czekoladą. Mniam, mniam, delicja! W zimie można użyć mrożonych śliwek, ale latem proponuje użyć świeżych, ważne jest to, żeby były dojrzałe. Gwarancją dobrego smaku tarty jest dobra czekolada. Wielbiciele śliwek w czekoladzie będą zachwyceni!


Składniki:


Ciasto:
  • 220 g mąki
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru 

Nadzienie:
  • 450 g śliwek mrożonych albo świeżych
  • 100 g cukru
  • 1 op. budyniu śmietankowego 

Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • szczypta soli 
 

      Śliwki rozmrozić. Drobno pokroić ( ze skórką), zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny ( można na całą noc). Mąkę z masłem drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Foremkę natłuścić. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru. Przełożyć do foremki i docisnąć do brzegów, po nakłuwać widelcem. Do śliwek ( nie wylewać soku!) wsypać budyń i dokładnie wymieszać, przelać na ciasto. Piekarnik nagrzać do 180*C włożyć tartę i piec około 40-45 minut.
Czekoladę połamać, wrzucić do miski, wlać olej,cukier, sol i roztopić nad garnkiem z gotującą się wodą.
Gorącą jeszcze tartę polać czekoladą i odstawić do ostygnięcia.
Bon appetit!






Komentarze

  1. Ciekawi mnie, jak smakowałoby z suszonymi śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z suszonymi jeszcze nie jadłam. Można spróbować zalać suszone śliwki letnią wodą około 300 ml i odstawić na godzinę aby nasiąkły. Potem wsypać budyń i wlać na ciasto.

      Usuń
  2. ojej, ale cudowność :-) Wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śliwki w czekoladzie :) Mam w planach zrobić sernik z ich dodatkiem, ale Twoja tarta też kusi :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm, brak słów, tylko miłe wyobrażenie... z suszonymi też byłaby pycha, co nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno! Tylko pamiętaj żeby zalać śliwki letnią wodą.

      Usuń
  6. Czeko-śliwka - idealny duet smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę, że mamy podobną zachciewajkę :) Ja jestem właśnie w trakcie przygotowywania tortu o tej samej nazwie :D Tarta wygląda niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarty są świetne. Niezawodne!
    Twoja musi być pyszna, połączenie doskonałe. Tak mało używam śliwek...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ kusisz:) Piękna ta tarta, śliwki w czekoladzie uwielbiam więc porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudeńko!
    Po prostu jedyna!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna tarta i też od kilku dni śliwki za mną "chodzą":)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sliwki w czekoladzie są pyszne, a co dopiero w takiej tarcie... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale boskie połączenie:)! Porywam kawałeczek..

    OdpowiedzUsuń
  14. o kurcze! ale ona jest kusząca i taka równa!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglada kusząco :) jak dobrze ze mam w zamrazarce woreczek sliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo smakowicie ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności!
    Tak się zastanawiam, jak by smakowała z suszonymi śliwkami... :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojj mojej mamie na pewno by posmakowała taka tarta - jest fanką śliwek w czekoladzie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Śliwka i czekolada to świetne połączenie. Od dłuższego czasu myślę o jakimś cieście ze śliwkami suszonymi i czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepyszna ! Wyborna tarta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok