Przejdź do głównej zawartości

Malezyjskie babeczki pieczone na parze



        Nie wiem co bardziej mi się spodobało w tym przepisie pieczenie na parze czy te śliczne groszki? Babeczki są urocze, ale w smaku już takie sobie. Wszystko zależy od gustu i upodobań. Mojej rodzinie bardzo smakowały i rozeszły się w jeden dzień. Zachęcam do wypróbowania bo wykonanie nie jest skomplikowane, składniki są ogólnie dostępne i warto dla odmiany wypróbować ciasta pieczonego na parze.


Składniki na 15 sztuk:

  • 3 jajka
  • 200 g cukru 
  • 300 g mąki 
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao 
  • szczypta soli 
  • garnek do gotowania na parze 

  
     Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dosypujemy cukier i ubijamy do momentu, aż masa zrobi się jasno żółtka, gęsta a pod palcami nie będziemy wyczuwać cukru. Do jajek wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, wlewamy mleko i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części do jednej wsypujemy kakao i mieszamy. Masy przekładamy do papilotek. Zostawiamy po łyżce każdej z mas.Do szprycy przekładamy masę i wyciskamy średniej wielkości kropki. Na ciemnych babeczkach robimy jasne kropki, a na jasnych babeczkach ciemne kropki. Do garnka wlewamy wodę. Gotujemy. Wody nie może być zbyt dużo, żeby podczas gotowania bąbelki nie sięgały dna sitka. Papilotki wkładamy do metalowych foremek na muffinki. Wkładamy do garnka i pieczemy pod przykryciem 15 minut. Woda nie może zbyt mocno się gotować.

- Dla ulepszenia smaku możemy dodać ekstrakt waniliowy albo dowolne nadzienie np.dżem, powidła, czekoladę.
- Jeśli nie mamy szprycy możemy wykorzystać woreczek foliowy. Wkładamy nadzienie do woreczka, odcinamy róg i wyciskamy.






Komentarze

  1. Wyglądają rzeczywiście przeuroczo i bardzo dekoracyjnie, a smak, dokładnie tak jak piszesz, to kwestia gustu. Widzę je na jakimś kinder party np.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzince smakowały bo znikły w jeden dzień :D A dzieciaki oszalały na ich punkcie.

      Usuń
  2. nie dość, że przecudne, urocze, to jeszcze takie nietypowe, na parze.
    super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczniutkie i urocze! Ciekawa jestem tego pieczenia na parze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, też byłam dla tego od razu musiałam wypróbować przepis :D

      Usuń
  4. Ja się cały czas przymierzam, aby zrobić w parowarze jakiś deser i chyba skorzystam z przepisu, bo babeczki są śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cóż za pięknisie, cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają prześlicznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ożeż ty!!!! Ale cudeńka..Od razu wpadły mi w oko!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Babeczki słodziaki:))
    Mam nadzieję,że chociaż na dwie się załapię hihi...

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem jak smakują, ale wyglądą bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają uroczo, naprawdę robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis!Chetnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok